Arnhem en omstreken
Kliniek: 'Abortusdebat niet op de stoep, maar in politieke arena'

ARNHEM - Regelmatig staan anti-abortusdemonstranten van Kies Leven op de stoep bij abortusklinieken. Zij hopen vrouwen te overtuigen af te zien van een abortus. Laatst vergezelde Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP deze zogeheten 'pro-life wakers'. Maar hoort die discussie wel daar op de stoep?
Kies Leven vindt de acties niet intimiderend, maar de directeur van de abortuskliniek het Mildredhuis in Arnhem denkt daar anders over. "Voer voor politieke discussie in de politieke arena. Niet onder cliënten op straat.”
'Bescherm je baby, wij steunen jou zo lang als het nodig is', staat dikgedrukt op de flyers die de anti-abortusdemonstranten aan zwangere vrouwen uitdelen bij klinieken. Ook staan zij zo'n twee keer per maand voor de oudste abortuskliniek van Nederland, Mildred Clinics in Arnhem. "Zo lang er vrouwen zijn die door ons afzien van abortus gaan wij ermee door." zegt coördinator van Kies Leven, Kees van Helden.
De directeur van de abortuskliniek Mildred Clinics, Monique van Tilburg kijkt er heel anders tegenaan: “De vrouwen die een abortuskliniek bezoeken hebben het recht op zelfbeschikking. Respecteer dat ten volle. Elke vrouw die wordt aangesproken, is er één te veel."
'Inbreuk in persoonlijk leven'
Van Tilburg vindt de demonstraties niet prettig: “Ik ben niet tegen het recht op demonstreren. Maar op zo’n persoonlijk niveau, dat doet deze vrouwen geen goed. Dat is onprettig", vindt zij. “Iedereen vindt het spannend om hier te komen. Het is een enorm persoonlijke en vaak een verdrietige keuze. Juist daarom is inmenging van een onbekend persoon op straat heel vervelend."
De anti-abortusdemonstranten doen per demonstratie een aanvraag bij de gemeente Arnhem. Als deze het goedkeurt, wordt de kliniek daarvan op de hoogte gebracht. Zij staan op 'redelijke' afstand vanwege een 'bufferzone', op zo'n 150 meter van Nederlands oudste abortuskliniek. Zo'n twee keer per maand komt een tweetal demonstranten samen in Arnhem. "Maar daar hebben deze vrouwen niet om gevraagd”, benadrukt Van Tilburg.
Wel of niet intimiderend?
De coördinator van Vereniging Kies Leven kan zich niet voorstellen dat de anti-abortus demonstranten intimiderend kunnen zijn voor de vrouwen wanneer zij een kliniek bezoeken. "We staan bij de ingang en bieden een flyer aan. Een folder krijgen is niet intimiderend. We lopen je niet achterna, we schelden niet. Zeg je: 'nee, dank je', dan houdt het ook gewoon op. Ook prima", aldus van Helden.
De vrouwen vragen ons overdonderd: 'Waar bemoeien ze zich mee?'
In Arnhem is met de gemeente afgesproken dat de demonstranten de vrouwen géén flyer mogen aanbieden en hen niet mogen aanspreken. Toch gebeurt dat, hoort de directeur terug van haar cliënten. "En af en toe op een heel vervelende manier. Zij vertellen mij dat ze flyers in hun handen geduwd krijgen en worden toegesproken terwijl ze aangeven dit niet te willen. De vrouwen vragen ons dan overdonderd: 'Waar bemoeien ze zich mee?',", aldus de directeur.
Onverbloemde verhaal van abortus
Op de flyer is het onverbloemde verhaal van abortus te lezen, volgens Van Helden. Lees: 'Met een tang wordt je kindje gefragmenteerd, in stukken geknipt omdat het anders niet door de baarmoedermond past'. Ondanks dat de meeste vrouwen na het ontvangen van de flyer doorlopen, komt een enkeling daarna toch op andere gedachten, weet Van Helden. "Soms bekijken ze de flyer in de wachtkamer en verlaten daarna de kliniek. Wij vangen ze dan buiten op. Ze kunnen dan als ze het willen hun verhaal kwijt."
SGP'er steunt Kies Leven
De coördinator weet dat er vrouwen zijn die abortus laten plegen en er absoluut geen spijt van krijgen. Toch komt het volgens hem ook voor dat vrouwen de kliniek verlaten en hun zwangerschap voortzetten. Zo ook toen SGP-politicus Chris Stoffer hen vergezelde: "Het mooie is, gisteren kreeg ik nog een bericht van een vrouw die zei: wat fijn dat jullie er waren. We hebben erover gesproken en ik heb toch een andere keuze gemaakt", zegt de SGP'er.
De directeur van de abortuskliniek ziet politici zoals Stoffer liever campagnevoeren in de Tweede Kamer dan voor de ingang van een abortuskliniek: “Zij mogen er best iets van vinden, maar ik denk dat een politieke discussie in de politieke arena moet worden gevoerd. Niet op straat onder cliënten.”