Rivierengebied

Rekenen? Nee, deze leerlingen krijgen les over bloembollen

OCHTEN - Leerlingen van de Houtkoperschool in Ochten kregen deze vrijdag geen alledaagse les voorgeschoteld. Ze gingen niet aan de slag met hun taal- of rekenschrift, maar met bloembollen. De groepen leerden dat het nu het perfecte weer is om de bollen te planten: de grond is nog warm en nat en er is geen vorst geweest.
Tuinexpert Matthijs Hazeleger bezoekt de school in Ochten om zo zijn passie voor bloemen planten door te geven aan de jeugd. "Als vierjarige had ik al een tuintje en nu wil ik mijn kennis delen", vertelt hij.
De hal van de school zit vol met alle leerlingen, van groep 1 tot 8. Deze vrijdag krijgen ze allemaal bloembollen. Daarna leren ze hoe ze die moeten planten. Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst.

Honderden bloembollen afgeleverd

De kinderen mogen zelf de bollen kiezen en leren ondertussen over de herkomst van de tulp bijvoorbeeld. "De tulp is mijn favoriet", legt Hazeleger uit. "De tulp komt uit Turkije. Het is een bloem die ook uit een bol groeit en veel in Nederland wordt geteeld. Maar niet alleen tulpenbollen zijn meegebracht ook andere bollen zoals een krokusbol, de narcis of irisbollen.

Tegel gewipt

Na de les over de bloembollen wordt op het schoolplein spontaan een tegel uit het plein gewipt. Hazeleger wordt aangemoedigd door de leerlingen. "In het voorjaar zal het hier prachtig kleurrijk zijn", lacht hij.
Bekijk hier hoe er een stormloop ontstaat van leerlingen richting de bloembollen in Ochten:
Rekenen? Nee, deze leerlingen krijgen les over bloembollen