Gelderse Vallei
Linda leert waterpolo van olympiër Simone: 'Help, ik verzuip bijna!'

BARNEVELD - Altijd al willen weten wat een olympische sporter er allemaal voor moet doen en laten om de top te bereiken? In de nieuwe serie 'Linda breekt UIT!' volg ik (Linda Geerdink) acht Gelderse sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs.
Deze week onderga ik de zwaarste sport ter wereld: waterpolo. Ik train mee met wereldkampioene Simone van de Kraats. Zij komt oorspronkelijk uit Barneveld en woont nu in Spanje. Ze traint daar bij de Spaanse topclub Centre Natació (CN) Mataró.
Ik zoek haar op in Mataro. De Catalaanse plaats ligt aan de kust, ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van Barcelona. Ik ontmoet Simone in haar tweede huis, het zwembad van CN Mataro.
Een buitenbad aan het strand
Nog nooit zag ik zo'n mooi buitenbad. Het ligt aan het strand! Als je zwemt heb je uitzicht op zee en de omliggende palmbomen.
Simone is aan het rekken en strekken, want ze heeft zo een oefenwedstrijd tegen Canada. Zij moeten zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen, dus het gaat er hard aan toe in het water. Ik schrik ervan, maar ik word ook nieuwsgierig naar wat zich allemaal onder water afspeelt.
Dat krijg ik de volgende dag in een spoedcursus uitgelegd van Simone. Sterker nog, ik lig naast haar in het water en vraag haar bij mij voor te doen wat er allemaal wel en niet mag.
Zien hoe ik tijdens deze instructie bijna verzuip? Bekijk dan hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT! (de tekst gaat verder onder de video):
Waarom waterpolo zo zwaar is: 6 factoren
Waterpolo staat vaak bovenaan lijsten van moeilijkste sporten. In 2016 riep sportwebsite Bleacher Report het uit tot 'de zwaarste sport ter wereld' op basis van zes factoren: kracht, uithoudingsvermogen, snelheid, behendigheid, vaardigheid en lichamelijkheid.
Simone noemt het geen sport voor lieverdjes. Bij haar is het er met de paplepel ingegoten. Als klein meisje werd ze al meegenomen naar de Barneveldse zwemclub De Waterkip (DWK). Daar speelden haar ouders ook waterpolo.
Ze bleek zo veel talent te hebben dat ze van DWK naar Polar Bears in Ede ging. Met Polar Bears werd ze in 2018 landskampioen en toen ging het balletje rollen.
Wereldkampioen
Hetzelfde jaar nog maakte Simone haar debuut in het Nederlandse team. Dat veroverde dit jaar voor het eerst sinds 1991 de wereldtitel.
Naast een deel van deze kampioenen lig ik nu in het zwembad. Want ook Vivian Sevenich en Laura Aarts (keepster) spelen bij CN Mataro.

De Spaanse competitie is de beste waterpolocompetitie ter wereld. Waterpolo leeft hier echt. Van jongs af aan worden kinderen er mee opgevoed, dat kennen wij in Nederland helemaal niet.
Waterpoloërs zijn hier echt helden
Een doorn in het oog voor Simone, kan ik me zo voorstellen. Zij vindt namelijk dat er in Nederland te weinig waardering is voor waterpolo. "Waterpoloërs zijn hier in Spanje echt helden. Als er in ons land meer aandacht voor is, wordt het groter en gaan meer mensen het waarderen. Je zag dat het al veel meer ging leven tijdens het WK. Ik hoop dat dat doorzet."
Ik ook, want dat verdient deze sport! Wat heb ik een respect voor deze dames. Als je ziet hoe hun trainings- en wedstrijdschema eruitziet, daar word je gewoon bang van.
Maar het is de moeite waard, want volgens trainer Dani Ballart wordt Simone, 'ONZE' Simone van de Kraats, de beste waterpoloster ter wereld.
Meer olympische sporters zien op weg naar de spelen Parijs? Vorige week ging ik zeilen met wereldkampioen Annette Duetz.