Rijk van Nijmegen

Ontslag kritische ROC-docent was onterecht

Paula van Manen bij het ROC waar ze werd ontslagen.
Paula van Manen bij het ROC waar ze werd ontslagen. © ANP
DEN BOSCH - Het ontslag van Paula van Manen, voormalig docente aan het ROC in Nijmegen, was onterecht. Dat heeft het gerechtshof 's-Hertogenbosch donderdag besloten. Van Manen publiceerde in 2019 het kritische boek 'Wanneer krijgen we weer les?' over een nieuwe onderwijsmethode op de mbo-school, waarna ze werd ontslagen.
Van Manen vocht haar ontslag aan bij de rechter op grond van onder meer schending van haar vrijheid van meningsuiting. Het hof in Den Bosch noemt het ontslag van de auteur nu inderdaad 'een ongeoorloofde inbreuk op haar vrijheid van meningsuiting'.

Zaak moest opnieuw beoordeeld worden

Eerder oordeelden de rechtbank en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden anders in deze zaak. De kantonrechter beëindigde de arbeidsovereenkomst vanwege een 'verstoorde arbeidsverhouding' en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bekrachtigde deze beslissing.
Omdat de lerares de ontbinding een inbreuk vond op haar vrijheid van meningsuiting, moest de zaak van de Hoge Raad opnieuw beoordeeld worden. Het hof heeft nu dus bepaald dat het ontslag onterecht was.

'School had gesprek moeten voeren'

"Het boek is weliswaar een kritische, maar geen beledigende beschouwing", aldus het hof. "En er is niet gebleken van aperte onwaarheden. Met het boek was bovendien een algemeen belang gediend. Het bestuur van de school had meer moeite kunnen en moeten doen om te proberen de eventuele commotie over het boek onder de collega’s weg te nemen, bijvoorbeeld door er gesprekken over te voeren in de organisatie."
Volgens het hof heeft de docente recht op een billijke vergoeding. Met partijen is afgesproken dat zij nog mogen laten weten hoe hoog die vergoeding in hun ogen moet zijn. Daarna zal het hof ook daarover uitspraak doen.