Rijk van Nijmegen

Filmfestival moet de dood uit het verdomhoekje trekken

Sterf! Filmfestival
Sterf! Filmfestival © Radboud Universiteit
NIJMEGEN - Veel mensen hebben een fundamentele angst voor de dood. Toch kijken we wel vrijwillig naar films en series die over de dood gaan, hoe kan dat? Dat vroeg Radboud-onderzoeker Enny Das zich af. Ze deed onderzoek naar hoe films kunnen bijdragen aan het beter omgaan met onze doodsangst en komt nu met een eigen filmfestival.
"Films kunnen ruimte creëren om op andere manieren naar de dood te kijken", aldus Das. Bezoekers kunnen dat volgens haar zelf ervaren tijdens het filmfestival Sterf!, dat vrijdag en zaterdag te zien is in filmhuis LUX in Nijmegen.

De dood wegdrukken

Tijdens het festival kunnen bezoekers meerdere films zien die allemaal in het teken staan van de dood en dat kan volgens onderzoeker Das bijdragen aan het accepteren van de dood. "Zelf doodgaan is onze grootste angst, dat is ook de reden dat we de dood graag wegdrukken. Een film kan je daarentegen een ander perspectief laten zien op de dood, een perspectief dat je in het dagelijks leven misschien niet tegenkomt omdat je de dood vermijd."
En dan kan het volgens Das fijn zijn om via films emoties van anderen mee te beleven. "Je kunt die emotie daarna weer van je afschudden, maar hebt dan als het ware toch geoefend in het omgaan ermee."

Dood hoort bij het leven

Das hoopt met het filmfestival de bezoeker mee te kunnen geven dat de dood nou eenmaal bij het leven hoort. Het festival is voor haar geslaagd als minstens één bezoeker een ander perspectief heeft gekregen op de dood na zijn of haar bezoek.
Het filmfestival Sterf! is zaterdag nog te bezoeken in filmhuis LUX in Nijmegen. Het hele programma is terug te vinden op de website van LUX.