Noord-Veluwe
Chronisch zieke 'Japie' (20) doet boekje open over eenzaamheid

WEZEP - Geluksdelers, dat nummer bracht de chronisch zieke artiest 'Japie' (20) afgelopen woensdag uit. De Wezepnaar wint meteen een nationale muziekprijs met zijn persoonlijke en aangrijpende teksten over eenzaamheid - een begrip dat hij maar al te goed kent. "Steeds meer Gelderse jongeren verkeren in eenzaamheid."
"Soms lijkt het alsof ik schreeuw en dat niemand mij hoort. Soms voel ik mij zo alleen, alsof ik er niet bij hoor", klinkt het nummer geschreven door Jarne Overkempe - artiestennaam Japie. De jonge songwriter is chronisch ziek geboren. "Maar het werd pas laat ontdekt, op mijn vierde. Wat ervoor zorgde dat mijn gehele basisschoolperiode bestond uit 'ziekenhuis in, ziekenhuis uit’." Eenzame gevoelens kwamen daarbij om de hoek kijken.
Heel veel jonge mannen hebben nooit geleerd om hun emoties te uiten
"Veel chronisch zieke mensen, maar vooral kinderen, hebben het gevoel dat ze de enige op de wereld zijn", vervolgt hij. "Tijdens mijn jeugd heb ik heel veel hulp gekregen van familieleden en vrienden, maar ook van vrijwillige hulpverleners." Deze mensen zorgden voor vreugde in zijn leven. Met andere woorden: 'geluksdelers'. Dat is tevens de naam van Japie's nieuwste nummer, dat een ode is aan iedereen die belangeloos iets voor een ander doet.
Jonge vrijwilligers zijn hard nodig
Het nummer moet een nieuwe generatie enthousiasmeren om vrijwilligerswerk te doen. Een doelgroep die hard nodig is, volgens Jerzy Soetekouw, directeur van Humanitas die de muziekwedstrijd organiseerde. "Eenzaamheid wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Naast oudere Gelderlanders, zien zien wij steeds meer jongeren die zich in eenzaamheid verkeren." En iemand die jonger en eenzaam is, wil je koppelen aan iemand van dezelfde leeftijd. Hieraan is nu een tekort, meldt Humanitas.
Het aantal zelfdoding onder jonge mannen is zorgwekkend groot
Jarne vertelt dat hij het heel fijn vindt om ook eens een keer iets terug te doen voor de 'geluksdelers' die hem het meest hebben geholpen tijdens zijn donkere dagen. Mede door zijn nummer zegt Soetekouw dat Jarne nu zelf een geluksdeler is. "Het is waanzinnig dat hij deze mooie bijdrage levert en mensen inspireert door middel van zijn eigen verhaal. Eigenlijk kunnen wij allemaal geluksdelers zijn, door te vertellen over je eigen ervaringen."
Sociale media als boosdoener
Soetekouw: "Ondank dat jongeren midden in het leven staan en omringd zijn door vrienden, voelen ze zich heel vaak niet goed begrepen. Of ze durven niet goed over gevoelens en emoties te praten. Het is een groot maatschappelijk probleem." Een grote boosdoeners is volgens de directeur sociale media. "Je ziet daar de perfecte levens en prachtige plaatjes. Dat staat dan weer in contrast met het zwarte gevoel dat je soms vanbinnen hebt."
Dat beeld herkent Jarne. "Door sociale media ontstaat het beeld dat de levens van anderen perfect zijn, wat natuurlijk verre van waar is. Iedereen heeft zijn of haar worstelingen." De songwriter zegt dat vooral jongens op de middelbare school hun gevoelens opkroppen. "Maar later haalt het je toch weer in en dan moet je ermee aan de slag." Zoals hij in zijn lied deelt: 'Soms heb je dan iemand nodig die zegt dat het goedkomt'. En dan zijn geluksdelers heel belangrijk. "Met dit nummer doen we een stapje extra om ze binnen te halen", aldus Humanitas.
Luister hier het nummer.