Rijk van Nijmegen
Buurt heeft dubbel gevoel bij uitkoop asfaltfabriek

NIJMEGEN - Omwonenden zijn blij dat de vervuilende asfaltfabriek in Nijmegen-West verdwijnt. Wel hebben ze zo hun bedenkingen bij de manier waarop dat gebeurt. De gemeente telt bijna 7 miljoen euro neer om asfaltcentrale APN uit te kopen. Door te betalen voor het vertrek, wordt de vervuiler eigenlijk beloond, vinden buurtbewoners. "En het is ook nog van ons belastinggeld," aldus de buurt.
Over asfaltcentrale APN is al jarenlang veel te doen. De fabriek is veel te vervuilend. Onderdeel van de uitkoopregeling is dat het fabrieksterrein schoon aan de gemeente worden opgeleverd. "Aan de ene kant is het hartstikke fijn dat ze weggaan, want we hebben er ontzettend veel last van," zegt buurtbewoner Toon van Helmond.
"We hebben zorgen om onze gezondheid, last van stank en stof. Dus we zijn blij dat ze weggaan, maar tegelijkertijd vind ik het ook wel ergens lastig. Nijmegen gaat geld betalen aan een bedrijf, dat eigenlijk in overtreding is. Dus eigenlijk wordt slecht gedrag beloond. Ja, dat voelt heel vervelend."
Bij toeval kwam de buurt er in 2021 achter dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen 17 keer groter was dan toegestaan. Bij metingen dit jaar werd opnieuw een verhoogde concentratie giftige stoffen gemeten. "Het is ook mijn geld, dat betaald wordt aan APN," zegt van Helmond. "Ik betaal belasting aan de gemeente. Mijn geld gaat daar naar toe."
Wethouder: 'Geen zak geld mee'
Toch vindt wethouder Tobias van Elferen niet, dat APN een zak geld meekrijgt. "Nee, dat klopt niet. We hebben ervoor gekozen om APN de installatie te laten taxeren. De waarde van die taxatie is als uitgangspunt genomen. We hebben zelfs iets minder betaald. Niemand krijgt iets mee. Het is alleen een vergoeding geweest voor de aankoop."
De asfaltcentrale zegt in een reactie dat het de gemeente bedankt voor de 'constructieve gesprekken', die geleid hebben tot een structurele oplossing voor alle partijen. "Eind van dit jaar stopt APN met de productie van asfalt. De komende maanden gebruiken we voor de nakoming van opdrachten, verwerking van voorraden, ontmanteling van de centrale en het opleveren van het terrein aan de gemeente Nijmegen," aldus het bedrijf.
'Het gaat natuurlijk nog door'
Maar of daarmee het definitief boek gesloten is wat betreft de strijd tegen stankoverlast en vieze lucht in Nijmegen-West? "Nou nee," zeggen de buurtbewoners. Want op het bedrijventerrein staan nog andere vervuilers. "Dit is maar één hoofdstuk, maar het gaat natuurlijk nog door," aldus Toon van Helmond.