Rijk van Nijmegen / Liemers

Dode wolf straks in museum, mét of zónder schotwond

Wolf op onderzoekstafel preparateur museumdepot De Bastei
Wolf op onderzoekstafel preparateur museumdepot De Bastei © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Aangereden en vervolgens doodgeschoten, dat overkwam een wolf in april dit jaar bij Zevenaar. Het jonge dier wordt opgezet, dat staat inmiddels vast. Straks is de wolf als museumobject te zien in Nijmegen, met of zonder kogelgat.
De wolf kwam in april van dit jaar aan z'n einde langs de A12. Het dier liep na een ongeval op drie poten omdat één poot verbrijzeld was. Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) spoorde de gewonde wolf in samenwerking met onder meer de politie op. De kogel die het dier vervolgens uit pijnlijk lijden verloste, ging er dwars doorheen.
Het is de vraag of dit kogelgat zo wordt gelaten, of dat de wolvenhuid dicht gaat om het dier zonder schotwond te tonen. "We weten het nog niet. Het zou vragen kunnen oproepen, maar dat is ook goed", vertelt Dapnhe Niehoff van museum De Bastei. Daar kwam het kadaver van de wolf uiteindelijk terecht.
Aangereden wolf wordt opgezet in museum.

Wolf op snijtafel

Volgens Niehoff is het uniek dat de doodgeschoten wolf in Gelderland als museumstuk straks te zien is in Nijmegen. Ze legt uit dat dode wolven doorgaans naar Naturalis in Leiden gaan. "Het is toch zo'n machtig beest" zegt Niehoff, terwijl ze kijkt naar de wolf op de snijtafel in het museumdepot. "De huid van de wolf wordt eerst gelooid in Duitsland en het dier is waarschijnlijk volgend jaar te bewonderen als museumobject in De Bastei.

Glazen ogen

"De ogen zijn vergaan. Dus bestellen we glazen ogen, die hebben een mooie glans waardoor het levendig lijkt," legt Sita van Hoorn preparateur uit. "Kijk de bek, daar kan de huid nog worden recht getrokken", klinkt het verder. "De wolf is onderzocht in een laboratorium in Wageningen en in Utrecht. Je ziet dat er veel in is gesneden voor het onderzoek. Toch is er genoeg huid over om het dier op te zetten."

Prepareren is het bewerken van het dode lichaam van een dier, zodat het geconserveerd blijft. Iemand die dit doet, noemen we een preparateur of een taxidermist.