Rijk van Nijmegen
Bijzondere middeleeuwse boeken naar Valkhof Museum

NIJMEGEN - Het Valkhof Museum in Nijmegen heeft twee bijzondere handschriften uit de middeleeuwen aangekocht. Beide werken hebben een Gelderse link, waaronder zelfs met de Gebroeders van Lymborch die rond 1400 in Nijmegen en Frankrijk werkten.
Een van de werken is een handschrift uit het Parijs van de vroege 15e eeuw. Hertog Jean de Berry is op dat moment een grote kunstliefhebber die de beste kunstenaars en materialen aan laat rukken uit alle windstreken. "De schilderijen in de boeken en geschriften van Jean de Berrry worden echt als topstukken beschouwd", zegt conservator Yvette Driever van het Nijmeegse museum. "Je ziet miniaturen met prachtige bloemachtige versieringen uit die periode. Dat is iets waar wij in onze collectie heel graag aandacht aan willen besteden."

Gebroeders van Lymborch
Extra bijzonder is dat er een Gelderse link te leggen is. De hertog was namelijk de belangrijkste opdrachtgever van de wereldberoemde Gebroeders Van Lymborch. De oom van de Gelderse broers, Johan Maelwael, werkt in die periode aan het hof in Frankrijk. Zijn neefjes reizen later ook af naar Parijs en mogen gaan werken voor het hof aan Frankrijk en Jean de Berry. "De werken die we hebben zijn niet door de gebroeders zelf gemaakt. Maar het zit er wel heel dichtbij", zegt een blije Driever.
Het tweede werk is een gebedenboek dat rond 1500 gemaakt is in het Nederrijngebied. "Wat interessant is aan dit werk is dat we de invloed terug zien van de Gebroeders van Lymborch. Zij waren heel vooruitstrevend, en generaties later is die invloed nog steeds te zien."

Schenking
De werken zijn aangekocht via een handelaar op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Een legaat van een Nijmeegse kunstliefhebber heeft de aankoop mogelijk gemaakt. Lex Harm (1957-2015) liet een genereuze schenking na aan het museum en had een voorliefde voor middeleeuwse kunst. Eerder kocht het museum met het legaat al een sculptuur van de Nederrijnse kunstenaar Henrick van Holt uit de 16e eeuw.
"De familie was ook enthousiast over de aankoop", zegt Driever. "Dit is echt een grote en belangrijke aanwinst waar we heel blij mee zijn." De werken zijn voorlopig echter nog niet voor het grote publiek te zien. Het museum ondergaat tot begin 2025 een grote verbouwing. "Ik sta natuurlijk te springen om het aan iedereen te laten zien. Maar op onze tijdelijke locatie is de ruimte niet geschikt om de werken tentoon te stellen."
Met de aankopen wil het museum zich extra profileren als een museum met bijzondere Middeleeuwse objecten. In 2018 boekte het Valkhof Museum al een groot succes met de tentoonstelling over Maria van Gelre. Het topstuk destijds was het gebedenboek van de hertogin die in Gelderland regeerde van 1405 tot 1423.