Stedendriehoek

Bretly D. blijft drie maanden langer vast

Bretly D.
Bretly D. © Politie
ZUTPHEN - Het voorarrest van Bretly D. is met 90 dagen verlengd. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam dinsdag besloten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van psychiater Jean van Griensven en een steekincident in Zutphen.
De 60-jarige psychiater Van Griensven werd 13 oktober door de brandweer zwaargewond aangetroffen in zijn woning aan het Handelsplein in Rotterdam na een korte brand. De man bleek slachtoffer te zijn van een schietincident en overleed ter plekke.

Steekincident in Zutphen

In de nacht van 20 op 21 oktober stak D. vermoedelijk bij een uit de hand gelopen ruzie een 32-jarige man uit Zutphen in een woning aan de Van Hallstraat in Zutphen. Het slachtoffer raakte slechts lichtgewond, volgens de politie doordat hij wist te ontsnappen.
Na dit steekincident publiceerde de politie nog dezelfde dag een foto en de volledige naam van de 24-jarige D. Tijdens de zoektocht naar de vuurwapengevaarlijke verdachte kreeg de politie honderden tips. D. werd woensdagochtend 25 oktober gearresteerd bij een hotel aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Onder voorwaarden vrij

De rechtbank Rotterdam besloot in juli nog dat D. onder voorwaarden in vrijheid de zaak mocht afwachten waarin hij wordt verdacht van drie andere misdrijven: bedreiging, poging tot zware mishandeling en diefstal van een rijbewijs. Hij zou zijn slachtoffer met een scheermesje in het gezicht hebben gestoken en gesneden en in het gezicht hebben geslagen.
De verdachte heeft in 2014, op 15-jarige leeftijd, in Den Haag ook een man neergestoken, met wie hij kort daarvoor seks had gehad. In 2015 heeft hij zich misdragen in inrichtingen waar hij toen verbleef. De rechtbank legde hem toen jeugd-tbs op.