Rivierengebied

In dit dorp staat de eerste kerncentrale van Nederland

DODEWAARD - Tegen de dijk aan in de uiterwaarden van de Waal ligt een grote blokkendoos. Het is de kerncentrale van Dodewaard. Hier kwam in 1969 de eerste kerncentrale van Nederland. Een plek waar veel mensen een stevige mening over hebben of hadden. Ruim vijftig jaar later is kernenergie weer een actueel onderwerp.
Ger van Bernebeek (78 jaar) werkte vanaf het begin in de kerncentrale. Hij heeft meegeholpen met de bouw en alle jaren erna daarna deed hij het onderhoud. En daar heeft Ger geen dag spijt van. "Het was heel bijzonder, omdat het een soort studie was. Je keek bij andere landen hoe zij het deden en dan gingen wij het weer aanpassen en verbeteren."

Waarom een kerncentrale in Dodewaard?

Dodewaard was uitgekozen als vestigingsplaats vanwege zijn ligging. De rivier de Waal kon koelwater leveren, er was een station van het landelijk elektriciteitsnetwerk en het lag vlak bij Arnhem. Daar lagen veel bedrijven die betrokken waren bij de kerncentrale.
Dodewaard was een vrij kleine kerncentrale. De plek waar alles gebeurde, het reactorvat, was slechts 10 meter hoog en had een doorsnede van 3 meter. Dodewaard had een soort voorbeeldfunctie in Nederland.
"Hier waren we bezig met de nieuwste technieken, kernenergie zou in opmars komen. Het plan was zelfs dat er hier een tweede, veel grotere, naast gebouwd zou worden. Maar toen kregen we aardgas en dacht de regering van 'ho effe, dan stellen we dat besluit nog even uit", vertelt Ger.

Bedreigend

"In de jaren 80 volgde een roerige periode van kernwapens en kernbommen. Er volgden grote demonstraties rondom de kerncentrale. Duizenden demonstranten sjouwden met karrevrachten hout en tafels, alles moest gesloopt en daar moest ik dan langs", blikt hij terug.
Presentator Klaas Drupsteen vraagt in het programma Klaas op Klompen of Ger weleens bang was. "Nee, ik ben nooit bang geweest, maar ik werd er weleens boos over, want ik vond het vervelend voor de mensen die er vlak bij woonden. De overlast, maar ook dat hun tafels regelmatig uit de tuin werden gehaald. Als ik naar mijn werk moest, gingen m'n collega's en ik soms vanaf de overkant met een bootje. We voeren de haven van de kerncentrale in en zo gingen we dan naar binnen. Het gaf wel flink sensatie", lacht hij.

'Staat los van elkaar'

Ger vervolgt: "Ik kreeg wel discussies, maar heb er niks tegen gedaan. Dan probeerde ik uit te leggen dat kernwapens en kernraketten los staan van kernenergie. En ik mocht er ook niks tegen doen, want je wint het ook niet, hè? Dat is heel simpel. Je moet het accepteren en hopen dat het gezonde verstand gaat prefereren." De kerncentrale Dodewaard is tot 1997 in bedrijf geweest. In 2045 volgt de ontmanteling die zo'n 10 jaar zal duren.
Ger is vrijwilliger van het Hiense klompenpad. Hij wandelt en fietst de route regelmatig om het pad te controleren en onderhouden. Hij voelt zich kerngezond en heeft juist extra energie lacht hij, met een knipoog naar de kerncentrale.

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen van Klaas op Klompen wandelt Klaas Drupsteen over het Hiensepad en komt langs de kerncentrale van Dodewaard. Zien wat hij verder allemaal tegenkomt? Bekijk dan hier de hele aflevering.

Klaas op Klompen - Hiensepad Dodewaard