Rijk van Nijmegen

Omstreden asfaltcentrale voor 7 miljoen euro uitgekocht

Asfaltcentrale APN in Nijmegen.
Asfaltcentrale APN in Nijmegen. © ANP
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen koopt asfaltcentrale APN voor bijna 7 miljoen euro uit. De fabriek zorgt al jaren voor onrust bij zowel de buurtbewoners als de gemeente. Voor het einde van het jaar, 31 december, zou de fabriek gesloten moeten zijn. Daarna wordt het pand gesloopt.
Volgens de gemeente is het gesprek over de toekomst van het bedrijf en de uitkoop gestart toen Dura Vermeer, de eigenaar van de centrale, een aanvraag deed om de productie te verdubbelen. Wethouder stedelijke ontwikkeling Noël Vergunst laat weten dat het gaat om een "unieke maatwerkoplossing voor een uitzonderlijke situatie."

Hoe zat het ook alweer?

In juni 2021 vond er een onaangekondigde controle plaats bij de asfaltcentrale. De conclusie: de uitstoot van gevaarlijke stoffen werd met een factor 17 overschreden. Het leidde tot woede in de buurt, die er bij toeval achter kwam toen een brief op de mat viel die niet voor de buurt bestemd was.
Tijdens nieuwe metingen in mei en juni van dit jaar werd opnieuw een verhoogde concentratie giftige stoffen gemeten bij APN. De gemeente dreigde met een flinke boete om de fabriek te dwingen maatregelen te nemen. Eind augustus was de maat vol voor omwonenden van de asfaltfabriek. Zij begrepen niet waarom er maar niets gebeurde om wat zij ‘de vieze stinkfabriek’ noemen, te stoppen.
En dat lijkt nu dan eindelijk gelukt te zijn. De gemeente betaalt APN een bedrag van 6,95 miljoen euro om de deuren te sluiten. Tobias van Elferen, wethouder van duurzaamheid, benadrukt dat het een stap is naar een gezondere en duurzamere toekomst. En vooral die gezondere toekomst is voor buurtbewoners belangrijk.

Reactie APN

De asfaltcentrale zegt in een reactie dat het de gemeente bedankt voor 'constructieve gesprekken', die geleid hebben tot een structurele oplossing voor alle partijen. "In de vijftig jaar dat APN in Nijmegen gevestigd is, zijn steeds meer woningen dicht rondom onze asfaltcentrale gebouwd. De woonwijk is als het ware naar de asfaltcentrale toegegroeid", geeft APN te kennen.
"Dit is ook ten opzichte van andere asfaltcentrales in Nederland bijzonder. Voor deze unieke situatie, in combinatie met de zorgen bij bewoners in de omgeving en de politieke wens om de fabriek te sluiten, is nu een structurele oplossing die recht doet aan deze zorgen en ook aan de belangen van andere betrokkenen zoals klanten van APN."

Richting het einde

Eind dit kalenderjaar beëindigt APN zijn activiteiten en stopt de productie van asfalt in Nijmegen. "De komende maanden gebruiken we voor de nakoming van opdrachten, verwerking van voorraden, ontmanteling van de centrale en het opleveren van het terrein aan de gemeente Nijmegen", aldus APN in een reactie.
De asfaltcentrale was de afgelopen jaren vaak in het nieuws:
'Wij worden doodziek van die vieze stinkfabriek'