Noord-Veluwe

Lokale partijen in debat om kloof met kiezers te verkleinen

De partijen met elkaar in gesprek in Putten.
De partijen met elkaar in gesprek in Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Minder polarisatie, meer inhoud, maar vooral zorgen dat de kloof tussen politiek en burgers kleiner wordt. Dat was maandagavond het doel van het verkiezingsdebat tussen vijf partijen in Putten. Politieke opponenten Wij Putten en de lokale VVD hadden de handen ineen geslagen om samen dit debat te organiseren en te leiden. "Het is belangrijk dat mensen goed geïnformeerd naar de stembus gaan."
De Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA, VVD, BBB en NSC gingen met elkaar in debat over onder meer stikstof, asiel, behoorlijk bestuur en bestaanszekerheid. "We hebben voor elk onderwerp ruim een half uur uitgetrokken", vertelt Herman Luitjes (Wij Putten). "Zo hadden we echt de tijd om inhoudelijk over de onderwerpen te praten. Fors langer dan je ziet bij tv-debatten, zodat de geïnteresseerden in de zaal er écht wat aan hebben gehad."

Spitsvondigheden

De VVD en Wij Putten liggen op politiek gebied best ver uit elkaar. "Maar we delen dezelfde passie", vertelt Albert de Bruin (VVD). "Dan kom je een heel eind. Wat ons samen bindt is maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen beiden goed doen voor de Puttense samenleving. Daar denken we soms verschillend over, maar overkoepelend zijn we wel bezig om het dorp naar voren te duwen en problemen pragmatisch op te lossen. Daarom hebben we ook dit debat samen georganiseerd, zodat iedereen die dat wil van de partijen kan horen welke spitsvondigheden ze hebben om de problemen op te lossen."
Vooraf kwam er ook kritiek op het debat. De VVD en WijPutten zitten samen in de oppositie. Enkele coalitiepartijen lieten op social media weten christelijke partijen te missen. Dat zijn partijen waar in Putten veel mensen op stemmen. "We hebben de keuze gemaakt de zes grootste partijen in de peilingen uit te nodigen", legt Herman Luitjes uit. "Als we daar nog andere partijen bij hadden willen hebben, was de groep te groot geworden. Uiteindelijk stonden er vanavond vijf partijen op het podium. De PVV heeft laten weten niet te willen komen."

Stemmen

Na afloop vatte burgemeester Henk Lambooij voor de zaal samen dat hij het een mooi inhoudelijk debat vond. "Maar roep ook iedereen die vanavond niet in de zaal was op, om te gaan stemmen en je te laten informeren." Albert de Bruin: "We blijven oproepen doen en we hopen dat, mede door de publiciteit van dit debat, iedereen in Putten ervan te overtuigen te gaan stemmen. Want dat is toch wel heel belangrijk."