Rivierengebied

Turkse gemeenschap Culemborg geschokt: 'Dit is een aanslag'

In totaal werden tien ramen van de Imami Azam moskee ingeslagen.
In totaal werden tien ramen van de Imami Azam moskee ingeslagen. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - De ingeslagen ruiten zijn het gesprek van de dag onder de bezoekers van de Turkse moskee in Culemborg. Ze zijn allemaal zichtbaar geschrokken van de gebeurtenissen. In heel Culemborg wordt meegeleefd met de 450 personen grote geloofsgemeenschap.
"Dit is een aanslag," zegt Gurhan Sargin. De moskeebezoeker zegt vreselijk geschrokken te zijn, toen hij hoorde dat tien ramen van de Imami Azam moskee in Culemborg zijn ingeslagen. "Het is verschrikkelijk. Het maakt dingen in je los. Wat is er aan de hand? Waar hebben we dit aan te danken? Het is enorm schrikken. Het is een aanslag op je geloof, de maatschappij. Je ziet dat de islamofobie steeds groter wordt."
"Kijk," zegt bestuurslid Bekir Dingil van de moskee. "Deze bloemen zijn net gebracht door de buurvrouw." Het gebaar doet hem zichtbaar goed. De bloemen zijn dankbaar in ontvangst genomen en in de ontvangstruimte neergezet, zodat iedereen ze kan zien. "Ze was bijna in tranen."
De bloemen van de buurvrouw
De bloemen van de buurvrouw © Omroep Gelderland
De politie heeft een 41-jarige man uit de gemeente West Maas en Waal aangehouden voor het inslaan van de ruiten. Het zou om een verwarde man gaan, zo werd aan de moskeegangers meegedeeld.

'Persoonlijke aanslag'

"Hij wordt afgebeeld als een verwarde man", zegt Yigidhan Dingil. "Maar dit is gewoon een aanslag op ons persoonlijk. Diegene wil ons gewoon pijn doen, de vrede verstoren. Dit moet niet worden afgedaan als een verwarde man. We hebben in het verleden vaker gezien dat er aanslagen worden gepleegd op moslims, maar ook andere geloven en die mensen zijn heel hard gestraft."
"Rond Pasen hebben wij wel eens meegemaakt dat we beledigende briefjes gekregen met de post," zegt bestuurslid Bekir Dingil van de moskee. Maar dat een hele rij ramen wordt ingeslagen met een hamer, dat hebben we nog nooit meegemaakt, daarvan zijn we heel erg geschrokken. Mijn mening is dat er een bewuste aanslag gedaan is. Zoiets mag niet op een moskee, kerk of synagoge gebeuren."
In de moskee wordt ook lesgegeven. Rekenles bijvoorbeeld, aan kleine kinderen vanaf vier jaar. Het moskeebestuur heeft besloten die lessen voorlopig niet door te laten gaan. "Om de schrik even te laten afkoelen," zegt de moskeebestuurder.
Ik moet mijn kind beschermen, die mag niet naar les
"De eerste reactie van mijn vrouw was: ik moet mijn kind beschermen, die mag naar naar les," zegt Gurhan Sargin. "Het is echt schrikken voor de moeders, omdat er een aanslag is geweest op de moskee. We gaan wel kijken of het volgende week weer kan, want we laten ons hier niet door kisten. Dat gaan we niet doen," kinkt het strijdbaar. "De regering moet zeggen: dit hoort niet. Dit mag niet."