Stedendriehoek

Taxichauffeurs maken alles mee bij schoolvervoer: 'Van epilepsie tot agressie'

Marco Töpfer gaat op weg om kinderen op te halen
Marco Töpfer gaat op weg om kinderen op te halen © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het wordt steeds moeilijker om taxichauffeurs te vinden voor schoolvervoer. Het is een specifieke doelgroep en niet iedereen met een rijbewijs is geschikt. De chauffeurs maken van alles mee. "Maar deze kinderen stappen niet in het busje vanwege zweetvoeten", zegt een chauffeur.
Marco Töpfer uit Apeldoorn is al 33 jaar taxichauffeur en gespecialiseerd in schoolvervoer. In zijn bus passen maximaal acht kinderen. "Je maakt veel leuke dingen mee. Maar ook slechte dingen, agressie. Niet alleen van kinderen, maar ook op de weg. Je rijdt natuurlijk wel met kinderen met een beperking, geestelijk of lichamelijk. Andere weggebruikers hebben geen idee wie wij vervoeren. Bijvoorbeeld kinderen in een rolstoel, dan moet je heel voorzichtig over drempels gaan. Je moet rustig rijden. Vervolgens wordt er meteen getoeterd en je krijgt het bekende vingertje."

Agressie

Töpfer heeft een strak schema en moet de kinderen één voor één ophalen. Maar dat schema loopt al snel in de soep, bijvoorbeeld als een kind niet in wil stappen of te laat is. "Dat krijg je dan direct te horen van die ouders en dat gaat soms gepaard met agressie. Die kinderen zijn onbetaalbaar voor die ouders. Je moet er wel mee kunnen omgaan."

Rit moet veilig zijn

"Kinderen kunnen een woede- of epilepsieaanval krijgen. Dan moet je wel weten wat je moet doen en hoe je omgaat met kinderen met een beperking. Ze gaan niet vanwege zweetvoeten met de taxi. Die rit moet veilig zijn, voor de kinderen, voor mij en voor de andere weggebruikers. Je moet er echt passie voor hebben om dit te kunnen doen. Ik wil precies weten wat de kinderen die ik vervoer mankeren."

Manusje-van-alles

Zijn collega en naamgenoot Marco Broekhuis heeft ook veel ervaring met schoolvervoer. "Je moet alles weten van de medische achtergrond van de kinderen, want je krijgt heel veel verantwoordelijkheden. Je hebt op de weg ogen nodig van voren en van achter. En je bent sociaal werker, je hoort problemen aan. Je bent een manusje-van-alles. "
Schoolvervoer vergt veel extra's van taxichauffeurs

Te weinig chauffeurs

Het is lastig om chauffeurs te vinden, aldus Broekhuis. "Het is al moeilijk om ze door de opleiding te krijgen. Je moet eigenlijk je rijbewijs opnieuw halen. Als je al chauffeurs hebt, moet je ze helemaal begeleiden, voordat ze überhaupt het vervoer kunnen gaan doen. Er is echt een schaarste aan chauffeurs."
Schoolvervoer is nog een ander verhaal, zegt de chauffeur. "Je moet het echt begeleiden in het begin, dat kost zeker een paar maanden. Niet iedereen is geschikt voor kinderen. Iemand met weinig geduld moet dit niet doen. Het is altijd een uitdaging, elke dag weer. Ook tijdens een rit kun je gebeld worden dat je toch nog ergens een kind moet ophalen. Passie voor dit vak is echt nodig, anders kun je beter ander vervoer gaan doen. Hiervoor heb je een hele lange adem nodig."

Tekeningen en cadeautjes

Marco Töpfer beaamt dat. "De agressie in de taxi kan zelfs een probleem zijn met bepaalde kinderen. Sommige kinderen kunnen echt niet naast elkaar zitten. Het zijn kinderen met een gebruiksaanwijzing. Ze mankeren iets en daar moet je mee om kunnen gaan. Maar de dankbaarheid is ook groot. Ze maken tekeningen en je krijgt cadeautjes. Dat doet mij goed. Ooit reed ik een groep vanwege een verbouwing dagelijks van de ene naar de andere school. En toen hebben ze een spandoek gemaakt om ons te bedanken."