Achterhoek

Voor Kim is het lastig om een geschikte baan te vinden

Kim heeft haar draai gevonden bij een technisch bedrijf in Winterswijk.
Kim heeft haar draai gevonden bij een technisch bedrijf in Winterswijk. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Kim vermaakt zich opperbest. Terwijl ze paarse kabels aan het strippen is, wordt de uitzending van Boer Zoekt Vrouw even goed besproken. Kim is 32 en heeft een Wajong-uitkering. Voor haar is het moeilijk om een prettige werkomgeving te vinden, maar nu zit ze bij Prange in Winterswijk op haar plek.
Via een jobcoach kwam ze hier terecht. "Eerst werkte ik in het magazijn van een webwinkel. Ik pakte daar pakketten in, zorgde dat het magazijn opgeruimd was en printte pakbonnen uit. Maar ik zat daar niet meer lekker op mijn plek", vertelt Kim. "De jobcoach kwam met dit bedrijf op de proppen en het bevalt wel goed", zegt ze met een grote glimlach op haar gezicht.
Als je personeel zoekt, dan moet je ook durven om buiten de gebaande paden te kijken.
Inou Heideman, bedrijfsleider Prange Winterswijk

Diamond painting voor volwassen

"Mijn hobby's zijn schilderen, muziek maken en knutselen en de werkzaamheden die ik hier doe lijken daarop. Dus het voelt hier of je creatief bezig bent, terwijl het eigenlijk technisch is."
Bedrijfsleider Inou Heideman kan dat beamen: "We hebben hier soms opdrachten die lijken op diamond painting voor volwassen", lacht ze. "Dat zijn dan weliswaar printplaatjes die we maken, maar de handelingen lijken op diamond painting."
Het bedrijf maakt geen eigen producten, maar het is gespecialiseerd in precisie assemblage: "Er worden hoogwaardige technische producten in elkaar gezet van dobbelsteenformaat of kleiner. We lassen, solderen of lijmen ze. Alles in opdracht van andere bedrijven", legt Heideman uit. "We hebben veel repeterende werkzaamheden. Het werk is wel heel afwisselend omdat we heel veel verschillende producten maken.

Werk levert energie op

Terwijl Inou flink aan het babbelen is met de andere medewerkers, blijft Kim lekker rustig paarse kabels strippen. Je ziet dat ze helemaal op haar plek zit: "De omgeving is rustig, het is hier heel erg georganiseerd en daardoor ook heel erg duidelijk. Ik weet wat ik moet doen. Het is niet zo dat - als ik met iets bezig ben - ik ineens iets anders moet doen dat voor het bedrijf meer prioriteit heeft." Doordat de werkomstandigheden goed zijn voor Kim, gaat ze met plezier naar haar werk en levert het haar energie op in plaatst van dat het energie kost.
We moeten blijven innoveren en nadenken, we kunnen niet stil blijven staan
Marije Kouwenberg, UWV/WerkgeversServicepunt Achterhoek
Voor Heideman is het eigenlijk al heel gewoon om te horen: "We hebben geen harde regels, maar één op de vijf werknemers heeft een bijzondere achtergrond. Ofwel het is iemand die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, of iemand die fysiek even iets minder kan doen of iemand die wellicht mentale problemen heeft. Omdat wij ons werk in hele kleine stapjes kunnen indelen is het voor deze doelgroep makkelijk om te leren. Ze hebben geen technische opleiding nodig, want wij leggen ze uit wat ze moeten doen." Daarnaast is het volgens Heideman ook heel erg belangrijk dat de andere collega's het ook gewoon vinden.

Achterhoek creëert volop banen

Kim is één van de kleine zesduizend Achterhoekers die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft. In de Achterhoek gaat het nu 5936 mensen die hieronder vallen. Ruim zestig procent van deze doelgroep heeft inmiddels een baan. Vooral het bedrijfsleven heeft zich erg ingezet om banen te creëren voor deze doelgroep.

Om wie gaat het?

Tien jaar geleden hebben het kabinet en werkgevers afgesproken dat er extra banen moesten komen voor mensen met een ziekte of handicap. Tot 2026 moeten ze zorgen voor in totaal 100.000 banen. Dit heet de banenafspraak. In 2015 ging de afspraak in en ieder jaar moeten ze hun doelstelling halen. Het gaat om mensen die vallen onder de participatiewet en dus een indicatie hebben. Daarnaast vallen ook mensen met een Wajong-uitkering onder deze afspraak. Net als mensen die beschut werk doen of hebben gedaan en mensen die vallen onder de nieuwe Wet sociale werkvoorziening.

De Achterhoek schreeuwt om personeel, maar toch worden er nieuwe banen gecreëerd. 'Functies worden opgeknipt. Zo wordt gekeken wie uit de banenafspraak bij een regulier bedrijf aan het werk kan. Er zijn taken die ze heel goed kunnen opvullen. Op die manier heeft de reguliere werknemer weer tijd over om andere taken te vervullen. Het UWV/WerkgeversServicepunt Achterhoek kan bedrijven daar bij helpen.
De Achterhoek kenmerkt zich door veelal kleine maakbedrijven. "Juist binnen deze bedrijven kan het heel goed passen", zegt Kouwenberg. "In productielijnen of op afdeling is veel ruimte. Daarnaast heeft een kleine ondernemer meer ruimte om een nieuwe functie te ontwikkelen." De banenafspraak is voor deze regio voor dit jaar gehaald, maar dat betekent niet dat iedereen nu lui achterover kan hangen: "Nee we moeten blijven innoveren en nadenken. Er komen steeds weer nieuwe mensen die onder deze doelgroep vallen. We kunnen niet stil blijven staan."
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden in de Achterhoek steeds vaker bij reguliere bedrijven een baan.

Vacature? Kijk buiten gebaande paden

Terug naar Kim en Inou in Winterswijk. Zij zijn een voorbeeld voor andere bedrijven. Deze week kunnen bedrijf die deze doelgroep nog niet aan het werk hebben, maar die wel geïnteresseerd zijn op de koffie bij Inou: "Ik denk dat het ook voor andere bedrijven is weggelegd, maar er is geen blauwdruk voor", zegt Heideman.
Kim (k) en Inou op de werkvloer.
Kim (k) en Inou op de werkvloer. © Omroep Gelderland
"Iedereen kan in zijn bedrijf kijken of taken opgeknipt kunnen worden zodat ook deze doelgroep een taak kan vervullen." Volgens Heideman is het zelfs een kans: "Iedereen schreeuwt dat ze niet voldoende werknemers kunnen vinden. Waarom zou je deze doelgroep dan niet meenemen? Ik begrijp dat echt niet! Als je personeel zoekt, dan moet je ook durven om buiten de gebaande paden te kijken."