Arnhem en omstreken

Oma Liesje (81) gaat plat tijdens luchtalarm

Actievoerders van XR liggen als 'klimaatdoden' op de grond uit protest.
Actievoerders van XR liggen als 'klimaatdoden' op de grond uit protest. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vandaag lagen in heel Gelderland mensen op de grond. In Wageningen, Nijmegen en Arnhem. Actievoerders willen zo aandacht vragen voor het klimaat. Onder wie oma Liesje, die opkomt voor de toekomst van haar kleinkinderen. Ze is 81 jaar oud en gaat tijdens het luchtalarm plat op straat voor het klimaat.
"Ik hoop dat mensen zich realiseren dat er geen tijd meer te verliezen is", aldus Liesje. Ook al is het op de grond liggen als 81-jarige 'best heftig', vertelt de grootmoeder lachend. "Ik doe dit voor mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen, zodat zij ook nog een leefbare aarde hebben." Hoog tijd dus voor het zogenoemde 'klimaatalarm, volgens de grootmoeder, die strijdlustig een roze vlag met het logo van klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) in de lucht steekt.

Wat is een klimaatalarm?

"Als het luchtalarm gaat, gaan we allemaal op de grond liggen alsof we getroffen worden door een ramp. Dat symboliseert dat we doodgaan als we niets doen tegen de klimaatcrisis", vertelt Liesje resoluut. Het nationale luchtalarm wordt maandelijks getest om te kijken of de apparatuur nog werkt en zodat iedereen de sirene herkent bij een ramp. De actievoerders van de klimaatbeweging zien de klimaatcrisis als een ramp. Met het 'klimaatalarm' willen zij aandacht vragen voor deze kwestie.
Liesje ligt niet alleen voor haar kleinkinderen 'dood' op straat, maar ook vanuit een schuldgevoel. "Ik voel me ook wel een beetje schuldig. Zelf heb ik veel gevlogen en de wereld verkend. Dat kan eigenlijk nu niet meer. Ik hoop dat mensen nu beter na gaan denken daarover."

Heftige actie

Ook Pixie voert maandagmiddag actie. Op de vraag of 'dood' op straat gaan liggen niet een enorm heftige actie is, antwoordt actievoerder Pixie ernstig: "Dat doen de insecten ook, letterlijk. Door hoe de mens omgaat met het klimaat. Als de insecten uitsterven, dan wij ook." Ze houdt een flyer omhoog waarop staat: 'Dit is geen oefening'. De boodschap verwijst naar het luchtalarm, dat in tegenstelling tot de klimaatcrisis wel een oefening is.
Klimaatactivisten liggen op straat bij Arnhem C.S.
Door actie te voeren hoopt ze de klimaatproblematiek zichtbaar te maken. Dat doen de actievoerders niet alleen door op de grond te gaan liggen. Ook delen ze ook flyers uit en geven uitleg aan voorbijgangers.

Iedere maand 'klimaatalarm'

Dit is niet de eerste keer dat je kunt struikelen over de actievoerders op straat. En ook niet de laatste keer stellen de actievoerders.