Arnhem en omstreken

Miljoenentekort op zorg dreigt: 'Onverantwoord bestuur'

CDA-fractievoorzitter Klaartje Koorn.
CDA-fractievoorzitter Klaartje Koorn. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De inkt van de Arnhemse gemeentebegroting is nog niet droog, of hij kan alweer de prullenbak in. Nog voor de gemeenteraad over het eigen huishoudboekje heeft kunnen beslissen, kondigt het college aan dat de zorgkosten 10 tot 15 miljoen euro per jaar zullen stijgen. Reden voor de oppositie om voor maandagavond met spoed een extra raadsvergadering te organiseren.
En die gaat er ook komen. Aanleiding voor de ophef is een brief waarin het college uitlegt dat het de tarieven die worden betaalt voor zorg heeft laten onderzoeken. Daar komt uit dat die omhoog moeten, vooral door gestegen loonkosten. Dat betekent voor volgend jaar geschatte extra kosten van 8,8 miljoen euro. Daarna gaat het structureel om zo'n 15 miljoen euro per jaar. Dat is veel meer dan de risico's waar de gemeente rekening mee hield.
"Ik had wel echt even tijd nodig om bij te komen van die brief", erkent fractievoorzitter Klaartje Koon (CDA). Samen met VVD, SP en ChristenUnie vroeg zij het debat van maandag aan. "Ik schrok van de inhoud en het feit dat die even per brief wordt gemeld."
Bekijk de video. Tekst gaat daaronder verder.
Arnhemse zorgkosten miljoenen duurder.
Dat de zorgkosten stijgen, is bovendien al langer bekend, stelt fractievoorzitter Gerrie Elfrink (SP). "Mensen krijgen een wat hoger salaris om de boodschappen te kunnen blijven doen. Daar heeft het college de kop voor in het zand gestoken. En nu we met de begroting bezig zijn, komt ineens de aap uit de mouw."
Een week voor je de begroting vast moet stellen met een bericht komen dat er 8,8 miljoen euro tekort is op diezelfde begroting, noemt Koorn 'niet netjes'. "Het betekent ook dat we opnieuw na moeten denken over alle voorstellen die op tafel liggen."

'Super kortzichtig'

Als het aan wethouder Paul Smeulders ligt, wordt er volgend jaar pas serieus gekeken naar hoe er op de lange termijn met de toegenomen kosten zal worden omgegaan. "Super kortzichtig", vindt Koorn dat. "Onverantwoord bestuur", vult Elfrink aan. "Je kunt het vergelijken met een huishouden dat weet dat er financiële tegenvallers aan gaan komen, maar toch die dure vakantie door wil laten gaan."
Zowel Koorn als Elfrink zetten vraagtekens bij het moment dat ze over deze feiten door het college zijn geïnformeerd. "Ruim twee weken heeft er ergens informatie rondgeslingerd waar de gemeenteraad als hoogste orgaan van de stad nog niet van op de hoogte was", constateert Koorn. "Wij vinden dat een hele kwalijke gang van zaken."
Volgens Elfrink 'moet de wethouder haast wel geweten hebben' dat het begrote geld voor de zorg onvoldoende zou zijn. "Ik wil dat het college daar eerlijk over is."

'Moeten hele grote keuzes maken'

Smeulders wil op dit moment niet op vragen van Omroep Gelderland reageren. Maandagavond zal de gemeenteraad het college in een extra ingelaste raadsvergadering over de kwestie aan de tand voelen. Volgens Koorn moeten er 'hele grote keuzes' worden gemaakt. "Die gaan ergens pijn doen."
"Gaan we door met het uitbreiden van de schouwburg voor 100 miljoen euro en allerlei andere zaken die heel veel geld kosten zoals de wegen versmallen? Of gaan we ervoor zorgen dat mensen die zorg nodig hebben, die ook gaan krijgen in de toekomst?", wil Elfrink van het college weten.