Gelderland

Alex werd laatste op het Regio Songfestival, maar heeft wél enorm genoten

Alex en zijn vrouw Rieky, tussen Gelderse fans.
Alex en zijn vrouw Rieky, tussen Gelderse fans. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Het is jammer dat ik laatste geworden ben, maar het was wél een fantastische dag." Het zijn woorden van Alex van der Horst, die tijdens het Regio Songfestival namens Gelderland optrad. De Arnhemmer eindigde op de laatste plaats, maar wil absoluut niet bij de pakken neerzitten. "Ik vind dat ik het liedje goed gebracht heb. Dat overheerst écht."
Alex van der Horst, beter bekend onder zijn artiestennaam AleXingt!, treedt zaterdagavond als derde op. Vooraf vertelt hij 'gezonde spanning' te hebben, maar ook vooral veel zin.
Even positief als hij het podium opkomt, komt hij er ook weer af. "Het optreden voelde goed, de zaal met het publiek was heel fijn en ik vind dat ik geweldig begeleid ben." Alex heeft vrienden en familie meegenomen om hem te steunen. Ze moedigen hem hoorbaar aan tijdens zijn optreden.

Greenroom

Alex mag de uitslag afwachten vanuit de zogenoemde greenroom, samen met zijn vrouw Rieky, die ook de hele dag mee is. Op zijn wachttafel liggen onder meer een blokfluit en mondharmonica, net als Arnhemse Meisjes en Gelderse sjaals, om aan te tonen waar hij vandaan komt.
De concurrentie is moordend. Bij bijna elk nummer uit andere provincies geeft Alex aan hoe goed hij de optredens wel niet vindt. Onderling is er tussen de kandidaten goed contact. Rieky heeft ondertussen een deel van de Arnhemse Meisjes geruild voor Groningse worst en Zeeuwse bolussen.

Waardering

Tijdens de bekendmaking van de uitslag blijft de Arnhemmer positief, ondanks dat al snel duidelijk wordt dat de vakjury zijn optreden een stuk minder waardeert dan gehoopt. Vaak krijgt het optreden van Alex van de dertien vakjury's slechts één punt, soms iets meer. Gelderland bungelt uiteindelijk onderaan met 21 punten.
De publieksjury is enthousiaster over het optreden van Alex. Daar eindigt hij op de negende plek, met 20 punten. Toch zijn de in totaal 41 punten niet genoeg om van de laatste plaats af te komen.
"Desondanks ben ik ontzettend blij dat ik heb meegedaan", blikt Alex aan het eind van de avond terug. "Het is een geweldige ervaring geweest. Ik zou zo weer mee willen doen."
Alex op het podium tijdens het Regio Songfestival.
Alex op het podium tijdens het Regio Songfestival. © Omroep Gelderland