Arnhem en omstreken

Ouderen in te grote woning: verhuiscoach helpt ze aan nieuwe stek

Verhuiscoach Mirjam Zerstegen
Verhuiscoach Mirjam Zerstegen © Omroep Gelderland
ARNHEM - De woningmarkt zit potdicht. Sommige ouderen zitten in een veel te grote sociale huurwoning, terwijl gezinnen om zo'n huis zitten te springen. De provincie Gelderland wil daar met verhuiscoaches en een verhuisvergoeding verandering in brengen.
Veel verzorgingshuizen zijn een jaar of tien geleden dichtgegaan, terwijl de bevolking vergrijst. De woningmarkt sluit daar niet bij aan. "Het had beter gemoeten", geeft gedeputeerde Dick Vreugdenhil toe in het TV Gelderland-programma De Week van Gelderland. "Maar je kunt geen problemen repareren die in het verleden zijn ontstaan. Dus we zullen uit de kast moeten halen wat we nu kunnen doen, zodat die woningmarkt weer in beweging komt. Dat is nieuwe woningen bouwen, maar ook de doorstroming een zetje geven."
En daar kunnen verhuiscoaches bij helpen. "Iedereen heeft recht op een woning. Wij kijken hoe iedereen een plekje kan vinden. We zien dat ouderen daar ondersteuning bij nodig hebben", vertelt verhuiscoach Mirjam Zerstegen uit Arnhem. "We gaan in gesprek met mensen. We kijken naar hun huidige woonsituatie. En waar zo iemand naartoe zou willen verhuizen."

'Stimulansen en belemmeringen'

"We gaan dan samen kijken of iemand een netwerkt heeft die daarbij kan helpen. En wat de stimulansen en belemmeringen zijn. Het huis en de tuin kunnen te groot worden. Maar er kan stress zijn om erover na te denken, spullen op te ruimen en de stap te zetten om daadwerkelijk te gaan zoeken en te verhuizen. Mensen overzien het niet wat er allemaal gedaan moet worden om te verhuizen", legt Zerstegen uit.
Het is niet zo dat verhuiscoaches gaan helpen met inpakken. "Dat gaat te ver", lacht Zerstegen. "Maar we gaan wel kijken hoe diegene geholpen kan worden. Of er iemand binnen het netwerk is of dat er vrijwilligers zijn die willen helpen bij het verhuizen."

Verhuisvergoeding van 2000 euro

55 plussers die verhuizen van een grote sociale huurwoning naar een kleinere huurwoning maar die het geld er niet voor hebben, kunnen een verhuisvergoeding van 2000 euro krijgen. "Dat is bijvoorbeeld voor nieuwe gordijnen en vloerbedekking", legt Zerstegen uit.
"Je wilt mensen helpen die een zetje in de rug nodig hebben", vult gedeputeerde Vreugdenhil aan. "Met de woning die vrijkomt, komt er een soort verhuistreintje in beweging, waardoor je wel vier mensen aan een nieuwe woning kunt bieden. We willen in totaal 4500 mensen aan een nieuwe woning helpen. Dat is waar we het allemaal voor doen. Zodat die druk van de woningmarkt afkomt."
De provincie betaalt dit project, dat eind 2024 wordt stopgezet. Doel is dat woningcorporaties en gemeenten het project dan gaan overnemen. Ook de verhuisvergoeding stopt eind volgend jaar. De verhuiscoaches gaan door tot december 2025.