Rivierengebied

Een knagende steenmarter in je auto, hoe voorkom je dat?

Een steenmarter kan veel schade veroorzaken
Een steenmarter kan veel schade veroorzaken © Stanislaw Szydlo, Creative Common
TIEL - Een steenmarter knaagde in Tiel aan kabels en bedrading onder de motorkap. Gevolg: een uitgebrande auto en een gesmolten garagedeur. Hoe kun je dit voorkomen?
Steenmarters veroorzaken vaker schade. Zo vatte vorig jaar een touringcar met twintig leerlingen en twee docenten vlam tussen Eibergen en Groenlo. Oorzaak was hoogstwaarschijnlijk een steenmarter die onder de motorknap had huisgehouden. Ook elders in Nederland komt het met enige regelmaat voor dat steenmarters autobranden veroorzaken.
Maar wat kun je eraan doen? Deze vraag stelden we enkele jaren geleden op Facebook en daar kwamen deze tips uit voort:

Steenmarters hebben een hekel aan hertshoornspray

Hertshoornspray is de tip van Joëlle Damiana uit Westervoort (en anderen). Het zou een geur zijn waar steenmarters een hekel aan hebben. Een webshop die het middel verkoopt, adviseert het goedje niet in de buurt van de ventilator te sprayen, dan krijg je de lucht in de auto. "Achter de koplampen en bij de accu bijvoorbeeld is voldoende."

Een apparaatje onder de motorkap

Er zijn ook apparaatjes op de markt, die een ultrahoge frequentie uitzenden om marters weg te houden uit auto's, vrachtwagens en caravans. De ervaringen met dit soort middelen zijn verschillend, zo is te lezen in de reacties op Facebook. Sommigen zeggen er baat bij te hebben, maar Martijn te Kampe uit Doetinchem laat weten dat die mensen waarschijnlijk geluk hebben gehad dat ze niet meer terug komen. Bij hem zijn de steenmarters in drie maanden tijd toch alweer drie keer komen knagen.
Ook Roland Kranz heeft geen goeie ervaring met de kastjes die hoge tonen uitzenden. "Het enige wat helpt is verlichting, daar hebben marters een hekel aan."

Steenmarters bestrijden met hondenhaar

In de categorie huis-, tuin- en keukentips: Karen Homans uit Zutphen en Jolein Walter hebben goede ervaringen met hondenhaar. Karen adviseert om een pluk hondenhaar onder de motorkap te leggen, "liefst van een jachthond". En Jolein heeft hondenhaar in een panty gedaan en die onder de motorkap opgehangen.

Weg met leidingen met visolie

Roberto Nijenhuis uit Gendringen: "Mijn beste tip vervang alle leidingen waar visolie voor gebruikt is. Marters ruiken die visgeur door de rubber heen."

'Niks helpt, maar afschieten wel'

Jan Puijman uit Westervoort heeft geen tip, maar baalt ervan dat de steenmarter een beschermde diersoort is: "Wat ik niet begrijp, is dat de populatie aardig hoog is. Hier in Westervoort veel overlast gehad al van deze beesten. Maar ze blijven beschermd en ben nu aan mijn derde auto toe in één jaar tijd. Het grapje heeft me aardig wat geld gekost, maar niemand die me schadeloos stelt. Ondanks verklikker, wc-blokjes, en hondenharen. Afschieten die beesten!"

'Hardere kabels maken'

Ecoloog Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging heeft een kanttekening bij de kwestie: "De steenmarter heeft een slecht imago, maar ik snap niet dat autofabrikanten geen betere kabels maken. Als ze hardere kabels maken, voorkomt dat schade. Maar dat gebeurt niet, omdat het een paar tientjes kost op een auto van 20.000 euro."