Arnhem en omstreken

Eerste proefstemlokaal geopend: 'Het is best spannend'

Burgemeester Marcouch bij het proefstembureau in Presikhaaf
Burgemeester Marcouch bij het proefstembureau in Presikhaaf © Gemeente Arnhem
ARNHEM - Jongeren die voor het eerst gaan stemmen, konden daar vrijdag in Arnhem voor oefenen. In winkelcentrum Presikhaaf werd hier het eerste proefstemlokaal geopend. Zo kunnen ze op 22 november tijdens de Tweede Kamerverkiezingen zonder zorgen voor het echt stemmen.
De jongeren krijgen uitleg over stempassen, kandidatenlijsten en stembiljetten, maar bijvoorbeeld ook over waarom je niet met twee personen een stemhokje in mag. Lydia Carolina stemde vandaag ook voor het eerst. "Ik vond het leuk om te doen, het is natuurlijk wel de eerste keer".
Het oefenen helpt haar ook om straks een échte stem uit te kunnen brengen. "Het is best spannend als je het nog nooit gedaan hebt. Als je kunt oefenen zie je precies hoe alles gaat en waar je naartoe moet lopen", aldus Lydia.

Hartstikke belangrijk

Vasilis Zachos is jeugdzorgwerker bij jeugdcentrum Presikhaaf University. Samen met de gemeente Arnhem heeft hij het proefstemmen georganiseerd. Vasilis benadrukt het belang van het proefstemmen.
"Voor sommige mensen is het best een drempel om te gaan stemmen. Het is natuurlijk zonde als een praktisch argument je ervan weerhoudt om te gaan stemmen, terwijl je politieke mening hartstikke belangrijk is.