Arnhem en omstreken

Geld van fonds voor ambitieuze topsporters nu al op

Olympisch kwalificatietoernooi volleybal. Foto ter illustratie.
Olympisch kwalificatietoernooi volleybal. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - Topsport Gelderland heeft een fonds opgezet voor Gelderse sporters met Olympische- of Paralympische ambities. Vanaf deze maand kunnen mensen zich aanmelden. En die aanmeldingen gaan harder dan verwacht, vertelt Aschwin Kruders van de organisatie: "We zijn slachtoffer van ons eigen succes".
Het fonds is bedoeld om sporters financieel te ondersteunen. Zij kunnen een aanvraag doen voor sportmaterialen, een wedstrijd in het buitenland, of een trainingskamp.
"We zien steeds vaker dat geld het lastig maakt om sportambities waar te maken. Het zorgt er zelfs voor dat sporters uit een minder welgestelde achtergrond geen kansen meer krijgen in veel sporten. Dat willen we verhelpen", vertelt directeur Gudo Kramer.

Meer inschrijvingen dan verwacht

Sinds het openen van de inschrijvingen heeft Topsport Gelderland al zeventig aanmeldingen. "Dat zijn er veel meer dan verwacht, maar laat wel goed zien hoe hard het fonds nodig is", zegt lid van de organisatie, Aschwin Kruders. Hoeveel mensen uiteindelijk een bijdrage van de organisatie kunnen verwachten, is nog even de vraag.
De maximale bijdrage uit het fonds is 750 euro per persoon. "Het hangt er dus vanaf wat ze aanvragen en hoeveel zij daarvoor nodig hebben", legt Kruders uit. "Maar alle zeventig sporters voorzien lukt niet. We hebben teveel aanmeldingen."

Eisen

Niet alle sporters komen in aanmerking voor het fonds. Om jezelf als Gelderse sporter te kwalificeren moet je minstens al één jaar in Gelderland wonen, trainen, studeren of werken. Ook zijn er sportieve voorwaarden volgens de organisatie: "Sporters moeten wel een bepaald niveau hebben. Geen A-status, maar bijvoorbeeld wel een door NOC*NSF verleende status, zoals Nationaal Talent."

Meerdere keren per jaar

Sporters die aan de eisen voldoen kunnen zich in ieder geval nog tot en met 30 november aanmelden voor het fonds. De kans is wel groot dat je dan buiten de boot valt, laat de organisatie weten. Ze beslissen op basis van het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.
Gelukkig krijgen sporters vanaf nu meerdere keren per jaar de kans om aanspraak te maken op het fonds. En om het eerlijk te houden: sporters maken maar één keer per jaar aanspraak op die 750 euro.
De commissie die uiteindelijk de beslissing neemt, komt op 12 december samen. Tot dan is het dus nog even nagelbijten voor de tot nu toe zeventig ambitieuze sporters.