Rivierengebied

Schoolklas met hart voor ooievaarskoppel maakt kans op prijs

De ooievaars op het luchtalarm bij de school in Alem
De ooievaars op het luchtalarm bij de school in Alem © Omroep Gelderland
ALEM - Groep 7/8 van de Odradaschool in Alem is genomineerd voor de Nationale Kinderprijs. De klas is genomineerd voor haar inzet voor een ooievaarspaar dat op een luchtalarm aan het broeden was. Na brieven aan de burgemeester zorgden ze ervoor dat het alarm een tijd stil bleef, zodat de vogels rustig konden broeden.
"We zagen al een tijdje twee ooievaars rond de school vliegen en zagen dat ze een nest op het luchtalarm hadden gemaakt", zegt Vicky van de Odradaschool. "We maakten ons zorgen, want als het alarm af zou gaan, zouden ze zich natuurlijk rot schrikken."
Daarom schreef de klas brieven naar de burgemeester. En met succes. "Er kwam een wethouder naar de school toe en die vertelde dat het alarm voor drie maanden uitgeschakeld zou worden", aldus Vicky. De ooievaars konden dus in alle rust in hun nestje blijven.
Voor deze inzet is de klas nu dus genomineerd voor de Nationale Kinderprijs. "Dat is echt supercool", reageert de school op het nieuws. De prijs is een initiatief van het vfonds en is bedoeld voor kinderen die een wezenlijk verschil hebben gemaakt in de samenleving. Over twee weken gaat de hele klas naar Utrecht, waar de officiële prijsuitreiking zal plaatsvinden.

Luchtalarm toch afgegaan

Ondanks de inzet van de klas is het uitschakelen van het luchtalarm overigens toch niet helemaal goed gegaan. "De eerste maand bleef het alarm stil, maar de tweede maand ging het wel gewoon af", vertelt Vicky. "Toen hebben we de ooievaars nog een paar keer gezien, maar uiteindelijk zijn ze weggebleven". Het nestje van deze ooievaars bleef dus leeg.
Naast de klas uit Alem is er nog een Gelderse genomineerde voor de Kinderprijs. De 16-jarige Lars uit Nijmegen is genomineerd voor zijn inzet voor een democratische samenleving. Zo maakte hij dit jaar een podcast over de Tweede Kamerverkiezingen en schrijft hij een boek over kinderrechten.
Op 15 november vindt de uitreiking van de prijs plaats in de schouwburg in Utrecht.