Gelderland

Storm blaast vogels weg: 'Geen pinguïns, maar er gebeuren rare dingen'

Een groep vliegende ganzen.
Een groep vliegende ganzen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Storm Ciarán raast om zich heen. In Gelderland zorgt dit vooral voor omgevallen bomen, maar ook vogels hebben last van de harde wind. Hun vogeltrek wordt nu namelijk flink verstoord, vertelt ecoloog Lars Soerink. "De ganzen worden nu teruggeblazen."
We zitten midden in het vogeltrekseizoen. Vogels uit koudere landen in het noorden en en oosten pakken hun biezen en gaan op zoek naar een milder klimaat hier in Nederland. De afgelopen weken waren er al veel ganzen in de lucht te horen en te zien. "Die worden nu teruggeblazen", zegt Soerink.

Geen pinguïns

Toch kan de storm goed nieuws zijn voor de fanatieke vogelspotter. Vogels die al onderweg zijn, worden nu uit koers geblazen. En die disruptie van de vogeltrek kan voor gekke verrassingen zorgen. "Het zal niet zo zijn dat we ineens pinguïns van de Zuidpool hier hebben, maar er kunnen rare dingen gebeuren", vertelt de ecoloog.
De aandachtige spotter zou zomaar een roodkeellijster uit Siberië kunnen tegenkomen, of een zangvogel uit Amerika. "Het is zeker een spannende tijd voor de vogelliefhebber", vertelt hij.

Massale vogeltrek

De meeste vogels kiezen voorlopig waar voor hun geld en wachten de storm af voor zij opstijgen. "Als de stormdagen voorbij zijn komen er heel massaal vogels uit het noorden hier aan. Over ongeveer drie weken merk je echt een verschil", legt de ecoloog uit.
In Gelderland is het verschil vooral te merken in het aantal ganzen. Kolganzen, om specifiek te zijn. Soerink: "Soms, bij zonsondergang, zie de je skyline vol met duizenden ganzen in formaties in de vorm van een 'V'. Zij zijn dan op weg naar ondiep water om daar te gaan slapen. Dat zorgt voor mooie plaatjes".