Achterhoek

Saneren van giftige grond in Doetinchem uitgesteld

De gifvaten die jarenlang stonden op een industrieterrein in Doetinchem
De gifvaten die jarenlang stonden op een industrieterrein in Doetinchem © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Het schoonmaken van de grond op de Voltastraat in Doetinchem duurt langer dan verwacht. Er stonden jarenlang lekkende vaten met gevaarlijk blusschuim, met daarin schadelijke PFAS-stoffen. De sanering zou eigenlijk in december van start gaan, maar het wordt uitgesteld omdat er extra onderzoek nodig is om het grondwater schoon te maken.
De vervuiling op het terrein van het voormalige bedrijf Rutgers Milieu ontstond nadat er jarenlang 1.300 lekkende vaten met giftig blusschuim stonden. Daarbij kwamen schadelijke stoffen in de grond terecht. In december 2020 begon de gemeente met het wegpompen van het blusschuim naar grote opslagtanks en werd het blusschuim verwijderd.
Uiteindelijk maakte de gemeente een jaar geleden een plan om de grond schoon te maken. Dit kost meer dan 8 miljoen euro. “De eisen van het waterschap voor het lozen van PFAS-houdend water op het oppervlaktewater worden steeds strenger”, laat de gemeente in een verklaring weten. “Daarom vindt er aanvullend onderzoek plaats naar methoden waarbij de hoeveelheid te zuiveren grondwater wordt geminimaliseerd.”

Bomen kappen

Voordat de grond wordt schoongemaakt, kapt de gemeente dit jaar bomen in het bosje achter het vervuilde terrein. De kap van de bomen is nodig om de bodemvervuiling op te ruimen. “Nadat de bodemvervuiling is opgeruimd, planten we nieuwe bomen terug”, aldus de gemeente.
Ook worden de dieren in het bosje beschermd. “We hebben steenmarterkasten, marterhopen, takkenrillen en eekhoornhuisjes geplaatst in een niet-vervuild deel van het bosje. Daarnaast zijn er amfibieënschermen geplaatst om de dieren te beschermen tijdens de werkzaamheden.”

Rechtszaken om kosten te verhalen

De gemeente probeert de kosten voor de opslag van het gif (ongeveer 370.000 euro) en het verwijderen ervan (1 miljoen euro) nog altijd te verhalen op de vroegere eigenaar van Rutgers Milieu.
Er lopen meerdere rechtszaken. De voormalige eigenaar van Rutgers Milieu is in hoger beroep gegaan bij de Raad van State, er staat een nieuwe zitting gepland voor december. Er loopt ook een strafzaak tegen de voormalige eigenaar van Rutgers Milieu. Een nieuwe zitting voor die zaak is gepland voor februari 2024.

Meerdere vervuilde locaties

Er zijn nog twee andere locaties in Doetinchem waar de bodem vervuild is door activiteiten van Rutgers Milieu. “Op één locatie is de grondsanering al afgerond en zal de grondwatersanering op korte termijn starten. Op de andere locatie moet nog gestart worden met bodemsanering”, aldus de gemeente.