Liemers / Achterhoek

Linda zeilt met olympiër Annette Duetz en wordt misselijk

Linda zeilt met olympiër Annette Duetz en wordt misselijk
Linda zeilt met olympiër Annette Duetz en wordt misselijk
ZEDDAM - Altijd al willen weten wat een olympische sporter er allemaal voor moet doen en laten om de top te bereiken? In de nieuwe serie 'Linda breekt UIT!' volgt presentator Linda Geerdink acht Gelderse sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen in Parijs.
Hoe moeilijk is zoiets eigenlijk? Op die vraag kun je slechts antwoord geven als je het zelf hebt geprobeerd. Ik ga het allemaal doen: rolstoelbasketbal, waterpolo en nog veel meer.
We beginnen op zee.
Het avontuur begint in Scheveningen met een potje zeilen in een 49er, een van de snelste zeilboten op de Olympische Spelen. Dat doe ik met Europees en wereldkampioen Annette Duetz uit Zeddam. Ik had nog nooit van een 49er gehoord, maar ik weet nu wat het is.

Formule 1 onder de boten

Zeilen met een 49er op de Olympische Spelen wordt ook wel de Formule 1 van het zeilen genoemd. Zo'n boot kan een snelheid van wel 60 kilometer per uur halen.
Ik zeg boot, maar het is een kleine tweemansboot met een lengte van nog geen 5 meter, met drie zeilen en alleen een zwaard onder de romp voor het evenwicht. Een type dat meteen na de tewaterlating al de neiging heeft omver te kiepen.
Linda en Annette oefenen op het droge in een simulator.
Linda en Annette oefenen op het droge in een simulator. © Omroep Gelderland

Eerst op het droge oefenen

Ik kan niet zeilen en dan is meteen varen op de Noordzee een slecht plan. Eerst oefenen op het droge dus. Annette leert mij om in de trapeze te hangen, overstag te gaan en de zeilen te bedienen. Ik heb nog nooit gezeild dus het is allemaal nieuw voor me.
Ik beland een keer met een flinke ommezwaai naast de boot. Maar de andere keren weet ik me met trillende buikspieren staande te houden. Zeilers in een boot als deze hangen namelijk het grootste deel van de tijd horizontaal boven het water om snelheid te maken.
Dan zegt Annette dat ik klaar ben voor de volgende stap. "We gaan de Noordzee op..."
We, dat zijn Annette en haar zeilmaatje Odile van Aanholt. Hun trainingsschema voor de Olympische Spelen loopt tenslotte gewoon door. Coach Kaj Bocker, ik en cameraman Coen mogen plaatsnemen in de volgboot.
Door mee te varen kan Kaj de dames aanwijzingen geven.
Linda zeilt met olympiër Annette Duetz en wordt misselijk
Linda zeilt met olympiër Annette Duetz en wordt misselijk © Omroep Gelderland
Met het grootste gemak varen Annette en Odile de thuishaven van het topzeilcentrum in Scheveningen uit. En voor ik het weet, zijn we op open zee. Ik schrik van de golven. Ze zijn zo hoog!
Zou ik dan geen zeebenen hebben?
Linda, die leert zeilen
Daar was ik totaal niet op voorbereid. Zou ik dan geen zeebenen hebben? Zelfs Kaj zegt dat het een pittige dag is om te zeilen. Het is windkracht 3/4 en de Noordzee is berucht vanwege de sterke stroming en hoge golven.
De dames in de boot zie ik met 40 kilometer per uur over de Noordzee razen. "Als je op de Noordzee kunt zeilen, kun je het overal", roept Annette glunderend vanaf de boot.
Wat is dit spectaculair! Ze hangen horizontaal boven het water. Zo laag dat het water over ze heen spat en als Kaj roept 'overstag', dansen ze bijna als twee ballerina's synchroon naar de andere kant van de boot.

'Ik heb net overgegeven'

Mijn maag danst mee. Ondertussen moeten de twee kandidaten voor olympisch eremetaal de windrichting in de gaten houden, de zeilen, andere boten en tijdens een wedstrijd ook nog de finish.
Terwijl ik me afvraag hoe ze dat in hemelsnaam doen, word ik geroepen. Het is mijn beurt. Odile gaat eraf en ik moet erop. Ik voel me misselijk. En bij de overstap zegt Odile: "Ik heb net overgegeven."
Dus zeilers doen dat ook. Ik probeer me te vermannen en ik vraag Odile waar ik me het beste op kan focussen, zodat ik niet echt zeeziek word. "Op het zeilen of op de horizon", is haar antwoord.
Lukt het Linda om de hoge golven te trotseren? Bekijk hier de eerste aflevering van Linda breekt UIT!