Rivierengebied

Dierenverhuur failliet: waar moeten honderden kamelen en flamingo's heen?

Een controle bij Bert's Animal Verhuur eerder dit jaar
Een controle bij Bert's Animal Verhuur eerder dit jaar © Omroep Gelderland
APPELTERN - Een bedrijf dat kamelen, rendieren en flamingo's verhuurde en de eigenaar daarvan gingen deze week failliet. Wat betekent dat voor de eigenaar en de boerderij? En wat gebeurt er nu met de dieren? "Slachten of doorverkopen"
Bert's Animal Verhuur verhuurde al ruim twintig jaar alpaca's, geiten en paarden verhuurde voor kinderfeestjes en evenementen, maar ook exotische dieren als flamingo's en vogelspinnen voor de opnames van films. Toch lag het bedrijf al jaren onder vuur vanwege misstanden met dieren.
Nu is het bedrijf failliet. Op 31 oktober sprak de rechtbank in Gelderland twee faillissementen uit: die van het bedrijf en van de eigenaar.

Dieren aan lot overgeleverd

Door de faillietverklaring verliest de schuldenaar het beheer over zijn vermogen. De rechtbank heeft daarom een curator aangesteld die vanaf nu de beheerder is van het geld, de boerderij en de inboedel. Dat wil zeggen: de dieren van Bert's Animal Verhuur.
Wat moeten mensen met kamelen of alpaca's? Dat is echt een drama
Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals
Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals denkt dat er zo'n 200 dieren op de boerderij in Appeltern in gemeente West Maas en Waal aanwezig zijn. Het precieze aantal is onbekend. Volgens de website van het verhuurbedrijf - die al enkele jaren niet meer geüpdatet is - waren er in 2019 nog zo'n 500 dieren aanwezig op het terrein.

Honderden dieren slachten of verkopen?

De curator zal proberen zoveel mogelijk bezittingen te verkopen om schuldeisers te betalen. De dierenwelzijnorganisatie is bang dat de dieren daarom verkocht zullen worden.
Bert's Animal Verhuur heeft dieren als kamelen, alpaca's, rendieren en flamingo's. De organisatie is bang dat de dieren niet goed terechtkomen. "Wat moeten mensen met kamelen of alpaca's? Dat is echt een drama."
Honderden dieren die worden verzorgd door één verzorger, dat is niet genoeg
Dierenwelzijnsorganisatie House of Animals
"We hebben het eerder gezien bij een failliete zorgboerderij. De paarden die daar waren, werden verkocht op een veiling. Een curator zal doen wat het meeste geld opbrengt. Dus dat kan zijn de dieren laten slachten of doorverkopen", zegt woordvoerder Karen Soeters van House of Animals.

Genoeg voer voor de dieren

House of Animals staat in contact met de curator en hoopt af te kunnen dwingen dat het dierenwelzijn in acht wordt genomen. "De curator heeft ons verteld dat er op dit moment voldoende voer is voor de dieren en dat ze verzorgd worden door iemand", weet de organisatie. "Maar honderden dieren die worden verzorgd door één verzorger, dat is volgens ons niet genoeg."
"We hebben de curator gevraagd of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrokken kan worden", laat de dierenwelzijnorganisatie weten.
De boerderij zal waarschijnlijk verkocht moeten worden. Zowel de eigenaar van Bert's Animal Verhuur als de aangestelde curator waren niet bereikbaar voor commentaar.