Gelderse Vallei

'Een hoop heisa', hulpdiensten massaal ter plaatse voor niets

De EOD in actie.
De EOD in actie. © Persbureau Heitink
BENNEKOM - De melding van de vondst van een verdacht pakketje in Bennekom blijkt loos alarm. Dat meldt een politiewoordvoerder. Toch stond de hele wijk op stelten door een operatie van de hulpdiensten en de EOD. Wat gebeurde er wel in de wijk? "Ik hoorde: 'er ligt een bom naast je huis'."
De EOD, Explosieven Opruimingsdienst Defensie, heeft donderdagochtend uitgebreid onderzoek gedaan naar een verdacht pakketje aan de Bennekomse straat Boerenbond. Het blijkt loos alarm, zo zegt de politie. De woordvoerder wil niet verder ingaan op wat daar nu precies gebeurd is. De wijk is ondertussen weer vrijgegeven.
Maar de EOD komt toch niet zomaar ter plaatse? Er bleek wel degelijk iets opvallends aan de hand te zijn, zo blijkt uit een rondvraag in de buurt.

Hele wijk op stelten

Jaap Welgraven vertelt aan Omroep Gelderland wat er 's ochtends is gebeurd: "Achter mijn werkbus heb ik allerlei opvallende spullen gevonden", hij reed met de bus weg naar zijn werk en besloot de telefoon te pakken. "Ik heb mijn vrouw uit bed gebeld. Ik vroeg haar om dat allemaal weg te halen. En om te kijken wat het is en dan actie te ondernemen." Welgraven kon de boel waarnemen via de camera in zijn deurbel.
Toen ging het allemaal razendsnel, stelt Welgraven: "Ik heb haar het nummer van handhaving gegeven en die zijn ter plaatse gekomen. Vijf minuten later stond de politie er. Binnen een half uur stond de hele wijk op stelten. Iedereen moest het bed en het huis uit." De hulpdiensten hadden dus iets verdachts gevonden.
"Een hoop heisa", zegt buurtbewoner Maarten van Blokland. "Ik kreeg een appje van iemand met het bericht: 'er ligt een bom naast je huis'. De hele straat was afgesloten. Er stonden drie brandweerauto's, twee politieauto's en twee wagens van defensie met allemaal robots."
De gevonden spullen in de voortuin
De gevonden spullen in de voortuin © Persbureau Heitink

Inbraak

Een woordvoerder van de EOD weet meer. Afgelopen nacht zou een inbraak geweest zijn in een busje van een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfshulpverlening.
De spullen uit het busje zouden vervolgens, om onbekende reden, in een voortuin van het huis aan de Boerenbond gedumpt zijn. Tussen de spullen lag een reanimatiepop, maar ook een verdacht pakketje. Een namaakding, om mee te oefenen tijdens een cursus bedrijfshulpverlening. Meerdere bronnen bevestigen dit, maar de politie wil er niets over kwijt.
Dat oefen-pakketje zag er blijkbaar zo realistisch uit, dat de agenten ter plaatse besloten de EOD te laten komen voor nader onderzoek.

Van paniek naar rust

Welgraven was er niet, maar kon zien wat er gebeurde: "Op afstand bekijk ik dat een beetje met de deurbel. Wat gaan ze doen?" Hij moet toegeven dat hij er niet helemaal gerust op was: "Ja, er was paniek aan deze kant. Het heeft eerst in huis gelegen. Mijn vrouw heeft toen alles naar buiten gebracht. Voor hetzelfde geld gaat ie daar af. Dan is het hele blok misschien ontzet."
De bom bleek dus nep. Als alles achter de rug is, is Welgraven ook weer meer op zijn gemak: "Gelukkig. Een geruststelling. Ik ben blij dat het weer rustig is als ik thuis kom." Ook zijn vrouw is in de tussentijd naar haar werk gegaan.
Ook Van Blokland was niet geschrokken: "Ik moest nog een beetje wakker worden en we zijn hier niet op de Dam in Amsterdam. Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat er iets in Bennekom gebeurt met een bom."
Buurtbewoner Maarten van Blokland.
Buurtbewoner Maarten van Blokland. © Omroep Gelderland