Rivierengebied

Koningin Máxima doet boekje open over opvoeding kinderen

Koningin Máxima bezoekt Home-Start
Koningin Máxima bezoekt Home-Start © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Een burn-out, hernia of het gewoon even helemaal niet meer weten. Er zijn tal van redenen waarom ouders soms even wat hulp kunnen gebruiken bij het opvoeden van hun kinderen. Home-Start ondersteunt deze ouders al 30 jaar in Nederland. Ter viering brengt Koningin Máxima een bezoek aan Culemborg. "Het is zo fijn om niet alleen te zijn als ouders."
Tijdens haar bezoek aan het Culemborgse UniePlaza ging Máxima in gesprek met ouders die aankloppen voor hulp. Ook sprak ze met vrijwilligers die hun eigen pedagogische tips delen. In een onderonsje besprak de koningin het verschil in opvoeden tussen jongens en meiden.

Pittige prinsessen

"De koningin gaf aan dat jongens vooral pittig zijn wanneer ze klein zijn. Maar uit haar eigen ervaring vond de koningin dat meiden op latere leeftijd wat ingewikkelder zijn. Ze gaf aan dat ze zelf pittige meiden heeft", aldus de Tielse vrijwilliger Lia van Meegen die met Maxima sprak.
Waar Máxima tijdens de opvoeding van de prinsessen hulptroepen kon inroepen uit haar hofhouding, heeft niet iedere ouder die luxe. Jaarlijks kloppen zo’n 3600 gezinnen in Nederland aan bij Home-Start.
Zonder hun hulp zou ik nog ergens in een hoekje zitten
Saskia Voorneveld uit Wadenoijen schakelde als ouder de hulp in van Home-Start
Deze gezinnen worden voor een langere periode gekoppeld aan een van de 2800 getrainde vrijwilligers. Met deze continue ondersteuning probeert Home-Start te voorkomen dat kleine problemen in een gezin uitgroeien tot ernstige en langdurige problemen.

'Je thuis voelen is heel belangrijk'

Home-Start is een wereldwijde organisatie die vijftig jaar geleden is opgericht in Engeland. In 1993 waaide het concept over naar Nederland. Inmiddels zetten zo'n 170 gemeenten Home-Start in binnen hun lokale jeugdbeleid als vorm van pedagogische hulp.
Máxima bestempelde Home-Start als een fantastische organisatie: "Jezelf thuis voelen is heel belangrijk, maar dan moet je wel eerst een thuis maken. Het is zo fijn om niet alleen te zijn als ouder."

'Bijzonder gesprek met Maxima'

Een van die ouders is Saskia Voorneveld uit Wadenoijen. Ze trok een jaar geleden aan de bel bij Home-Start. Tijdens het jaarlijkse congres van Home-Start donderdag ging ze in gesprek met Máxima.
Voorneveld: "Dat was heel bijzonder want zoiets maak je nooit mee. Máxima gaf aan dat ze net als ik bewondering heeft voor de vrijwilligers. Als het thuis even wat minder gaat, is het heel lastig om toe te geven dat je hulp nodig hebt. Maar Home-Start kan je echt heel goed helpen. Zonder hun hulp zou ik nog ergens in een hoekje zitten."
Het is de tweede keer dat Máxima Home-Start bezoekt. In 2009 was toenmalig Prinses Máxima aanwezig bij het vijftienjarig bestaan van de organisatie