Stedendriehoek / Achterhoek

Gerrit (83): 'Medicijntekort is beangstigend en levensbedreigend'

Gerrit (83) heeft nu medicijnen uit Oostenrijk
Gerrit (83) heeft nu medicijnen uit Oostenrijk © Omroep Gelderland
LOCHEM - Hij wandelt met zijn hond, fietst en verricht nog steeds werkzaamheden als belastingconsulent. Gerrit Azink uit Lochem is 83, maar een krasse oudere. Afgelopen maanden ging het echter niet zo goed met hem: hij slikt al jaren medicijnen vanwege hartproblemen, maar die medicijnen zijn in Nederland niet leverbaar. "Ik baal als een stekker", zegt hij. "Het is min of meer levensbedreigend."
Azink heeft en tijdje een ander medicijn geprobeerd. "Maar dat ging helemaal niet. Ik kon niets meer. Als ik met mijn hond ging lopen lag ik de rest van de dag te slapen." De wanhoop nabij komt hij erachter dat er in Oostenrijk medicijnen met dezelfde werkende stoffen te koop zijn. "De arts heeft een spoedaanvraag gedaan en nu heb ik ze."

Steeds minder medicijnen leverbaar

Het verhaal van Gerrit staat niet op zich. De apothekers van Apotheek Lochem moeten dagelijks op zoek naar vervangende medicatie voor hun patiënten omdat er steeds meer medicijnen niet leverbaar zijn. "We zijn er ontzettend veel tijd mee kwijt", zegt apotheker Karin ten Kate.
"Het duurt allemaal veel te lang en de lijst met medicijnen die niet leverbaar zijn wordt steeds langer." Het is daarom tijd voor actie. Samen met 600 andere apotheken in Nederland houden ze deze week precies bij waar ze tegenaanlopen. "We hebben gisteren bijvoorbeeld 75 meldingen in dit systeem gedaan. En dat op één dag", zegt ze.

Roep om actie

"Wij staken in principe nooit", zegt Ten Kate. "Wij willen er voor de patiënten zijn. Maar door alles nu te registreren hopen we toch dat de overheid iets gaat doen." Het idee is dat alle meldingen van alle zeshonderd apotheken worden gebundeld en worden overhandigd aan de overheid, maar ook aan bijvoorbeeld zorgverzekeraars.
Gerrit heeft nu medicijnen uit Oostenrijk, maar wat als deze er straks ook niet meer zijn?

Goedkope medicatie

De problemen zijn niet nieuw. Miranda Koopal is eigenaar van de apotheek en weet waardoor de problemen ontstaan: "Grondstoftekorten, lage prijzen, batches die worden afgekeurd vanwege kwaliteitseisen, ga zo maar door".
We verwachten nu dat het nog slechter gaat worden
Apotheker Karin ten Kate
De meeste medicijnen worden geproduceerd in de lagelonenlanden, zoals China en India. De prijzen voor die medicijnen zijn in Nederland erg laag. "Als de bedrijven die de medicijnen maken in andere landen er meer geld aan kunnen verdienen, dan verkopen ze ons niets", legt ze uit. "Het is een bijwerking van het systeem zoals het nu is", vult Ten Kate aan.

Patiënten de dupe

"Gelukkig lossen we nu nog 99 procent van de problemen op", zegt Ten Kate. Koopal ziet de frustraties bij de medewerkers, maar vindt bovenal dat de patiënt de dupe is. "Zo'n voorbeeld als meneer Azink, dat is toch schrijnend?", aldus Ten Kate.
Er moeten eerst doden vallen voor we hier in Nederland iets aan doen
Gerrit Azink (83) uit Lochem
"Dit heeft consequenties voor de patiënten. Ze krijgen of een ander merk, of ze moeten ineens meer of minder tabletten slikken dan ze gewend zijn omdat de medicijnen wellicht wel verkrijgbaar zijn in een andere dosering."

Nog geen oplossing

Ingrijpen is nodig zeggen de apothekers. "We zien nog steeds geen licht aan het einde van de tunnel. Er wordt wel gesproken over het opbouwen van voorraden, maar dat wordt nog niet gedaan", vertelt Ten Kate.
"We verwachten nu eigenlijk dat het nog slechter gaat worden en daarom is de actie van deze week ook echt nodig." De apothekers hopen dat de actie de ogen in de Den Haag opent.
Terug naar Gerrit. Hij heeft voorlopig een nieuw doosje medicijnen uit Oostenrijk. Maar wat als ook daar niets meer leverbaar is? "Daar wil ik niet aan het denken. Dat maakt me angstig. Er moeten eerst doden vallen voor we hier in Nederland iets aan doen!"