Gelderland

Weerman waarschuwt voor harde wind: 'Ga niet het bos in'

Een omgevallen boom tijdens de storm in juli 2023.
Een omgevallen boom tijdens de storm in juli 2023. © Persbureau Heitink.
ARNHEM - Het wordt code geel in Gelderland. De provincie krijgt deze donderdag te maken met harde windstoten. Op verschillende plaatsen kunnen bomen omwaaien. "De takken en bomen kunnen behoorlijk loskomen."
Weerman Rico Schröder van Weerplaza waarschuwt voor het aanstormende weer van deze donderdag, want het lijkt in de vroege ochtend nog mooi, maar dat gaat veranderen.

Code geel

"De wind gaat flink in kracht toenemen in de provincie:, zegt Schröder. "Vanaf 11.00 uur geldt dan ook code geel in de provincie Gelderland. En die duurt dan tot vanavond 21.00 uur. Dat is vanwege de zware windstoten. We krijgen namelijk een stevige en krachtige zuidelijke wind in de provincie. Het wordt windkracht 6 op heel veel plaatsen."
Volgens Schröder gaat het in het westelijk Rivierengebied zelfs nog harder waaien: "Een harde wind, met windkracht 7." Het zit hem volgens de weerman juist in de harde windstoten: "Want ik denk dat vooral in het oosten van de provincie de wind tot 75 kilometer per uur kan uithalen. En in het westen van de provincie zijn zelfs windstoten tot 90 kilometer per uur mogelijk."

Gevaarlijk 'uitwaaiweer'

Toch ziet de weerman ook wel iets positiefs in het weer van deze donderdag: "Vanmiddag is het op zich best lekker weer, eigenlijk. Want het is dan droog. Het zonnetje schijnt geregeld. Er staat alleen vreselijk veel wind."
"Het is wel lekker 'uitwaaiweer'. Maar ik zou wel oppassen om niet naar een bos te gaan. Want de takken kunnen behoorlijk los gaan komen natuurlijk. Misschien dat er ook wel bomen om gaan vallen, want de grond is behoorlijk drassig van al die regen van de afgelopen maand. Het staat allemaal niet heel erg stevig", waarschuwt Schröder.

Wind komt terug

"Die code geel staat uit tot 21.00 uur. Dus daarna neemt de wind geleidelijk af. Het blijft wel stevig doorwaaien. Maar die windstoten gaan er toch wel een beetje uit", vertelt de weerman: "En dan hebben we een redelijk rustige nacht, met een matige tot vrij krachtige wind. Her en der zijn nog wel wat windstoten, tot zo'n 60 kilometer per uur maximaal. En het is droog vanavond en vannacht. Die temperatuur daalt uiteindelijk naar een graad of 8."
Volgens Schröder zijn we ook vrijdag nog niet van de wind verlost: "Morgen waait het ook wel weer stevig. Met een windkracht 4 tot 5 op heel veel plaatsen. En de temperatuur komt uit op maximaal een graad of tien. We beginnen de dag droog, met af en toe wat zonneschijn. Vanuit het westen neemt de bewolking weer toe en uiteindelijk gaat het regenen."