Gelderland

Gelderse topkandidaten komen langs in Het Stemlokaal

ARNHEM - Regionale ziekenhuisafdelingen koste wat kost openhouden? Niet als het aan Christianne van der Wal (VVD) ligt. Klimaatprobleem? Dat hebben we niet, meent Marjolein Faber (PVV). Met nog ruim twee weken te gaan worden de politieke messen verder geslepen. Ook in Het Stemlokaal, waar we de hoogstgeplaatste Gelderse kandidaten voorbij zien komen.
Van demissionair minister Rob Jetten (D66) tot Anne Kuik (CDA) en van Lisa Westerveld als nummer vijf van de combinatie GroenLinks-PvdA. Alle topkandidaten uit onze provincie komen voorbij. Ook bezorgde Gelderlanders krijgen een podium om rechtstreeks een vraag te stellen.
Aan de hand van schoolvakken behandelen we belangrijke thema's voor onze provincie. Zoals de wolf. Kiezen we voor de schapen of gaan we voor de wolf? Volgens Falco van Hassel uit Wageningen, de nummer 12 van de Partij voor de Dieren kunnen beide samen leven. "En wij mensen brengen jaarlijks ook 600.000 schapen naar het slachthuis." Zijn partij wil dat schapenhouders beter gecompenseerd en geholpen gaan worden. "Maar de wolf is een heel belangrijk onderdeel van ons Nederlands ecosysteem. De wolf neemt steeds meer de rol van de jacht over."
Het openbaar vervoer moet gratis worden
Een ander belangrijk thema is de bereikbaarheid in onze provincie. Sarah Dobbe uit Arnhem staat op plek 6 op de lijst van de SP en is duidelijk waar hun prioriteiten liggen. "Meer asfalt leidt niet per se tot minder files. Het openbaar vervoer is nu veel te duur." Ze pleit voor een miljonairsbelasting. "Dat levert 4 miljard euro op. Met die inkomsten moet al het openbaar vervoer in Nederland gratis worden."
Ook de wolf komt voorbij in Het Stemlokaal
Ook de wolf komt voorbij in Het Stemlokaal © Omroep Gelderland
Met Van der Wal van de VVD zoomen we onder meer in op het perspectief voor boeren. Als minister sloot ze gedwongen uitkoop van boeren vanwege de stikstofcrisis niet uit, maar in Het Stemlokaal is ze duidelijk. "Ik geloof niet in onteigenen en ik vind het niet menselijk. We moeten veel meer toe naar een systeem waarin de vervuiler betaalt."

Palestijnse moslims niet welkom

Ook de actualiteit komt ter sprake in ons lokaal in het Nuborgh College in Elburg. Want wat doen we straks als er vluchtelingen uit de Gazastrook in Nederland onderdak willen? Als het aan SGP-lijsttrekker Chris Stoffer uit Elspeet ligt laten we alleen Palestijnse christenen toe. De opvang van Palestijnse moslims vindt Stoffer niet wenselijk. "Ik denk dat dat minder goed aansluit. Palestijnse moslims kunnen prima opgevangen worden in Qatar."

Tweede Kamerverkiezingen bij Omroep Gelderland
We helpen je met ons verkiezingsplatform GLD Stemt bij het maken van je keuze. Hier vind je alle relevante info over de verkiezingen vanuit Gelders perspectief. Wie zijn de Gelderse kandidaat-Kamerleden, wat drijft ze en waar staan de partijen in de belangrijkste vraagstukken voor Gelderland?

Vanaf maandag 6 november beginnen we ook met de verkiezingsreeks Het Stemlokaal. Presentatoren Annemieke Schakelaar en Rik Kapitein ontvangen daar de hoogste Gelderse kandidaten van twaalf verschillende partijen. Elke maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag tot de verkiezingen komt er om 17.45 uur een nieuwe aflevering op TV en op YouTube.

Daarnaast ontvangt Frank van Dijk samen met sidekick Gerwin Peelen tijdens Goedemorgen Gelderland van maandag t/m vrijdag de Gelderse topkandidaten een uur lang op Radio Gelderland, tussen 08.00 en 09.00 uur.