Rijk van Nijmegen

Oproep: meer ruimte voor riviernatuur

Zoetwaterspecialist Bas Roels
Zoetwaterspecialist Bas Roels © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - 'Doe meer aan natuurontwikkeling rondom de rivieroevers'. Daartoe roepen meerdere natuurorganisaties op. Ook WWF, onderdeel van het Wereld Natuur Fonds, ziet kansen als er meer natuur wordt gecreëerd rond rivieren. De Nijmeegse Stadswaard in de Ooijpolder is een voorbeeld van wat je op andere plekken langs de rivier ook kan doen.
Bas Roels, delta- en zoetwaterexpert van WWF-NL, ziet wat ruim dertig jaar natuurontwikkeling in het rivierlandschap bij Nijmegen aan fenomenale natuur heeft opgeleverd: "Ontzettend veel soorten zijn weer terug, denk aan de otter, de zeearend, de zwarte populier en rivierprik. Meer ruimte voor natuur helpt ons ook in periodes van te veel of juist te weinig water. Want natuur neemt water op als een spons waardoor het langer in het gebied wordt vastgehouden", zegt hij.
Ondanks die bewezen toegevoegde waarde is natuur in het huidige overheidsbeleid nog steeds geen vanzelfsprekende bondgenoot, vindt Roels. "Juist nu liggen er grote kansen voor natuurherstel in ons rivierengebied. En we beschermen hiermee Nederland tegen de gevolgen van klimaatverandering, waar zeker ook de toekomstige generaties mee te maken krijgen."
Bekijk de reportage:
Manifest voor de riviernatuur