Noord-Veluwe

'God vroeg mij om voor kinderen in de shit te zorgen'

'God vroeg mij om voor kinderen in de shit te zorgen'
'God vroeg mij om voor kinderen in de shit te zorgen'
NUNSPEET - Truus Jagt heeft in haar leven meer dan 65 pleegkinderen in huis gehad. En dat is hard nodig, want er is een groot tekort aan pleeggezinnen. Ze is een warm pleitbezorgster van het pleegouderschap, ook al is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn.
"Soms gaat het niet zoals je zou willen", vertelt de 76-jarige pleegouder uit Nunspeet, "maar ook dat hoort erbij." Na tientallen jaren kinderen te hebben opgevangen, komt er volgend jaar toch echt een eind aan. "Mijn laatste pleegdochter, die nu nog bij ons thuis woont, wordt dan 23 jaar. Dan stopt de pleegzorg. Ze staat nu op de wachtlijst voor een woning. Maar zolang ze hier wil blijven wonen, kan ze hier blijven wonen."

9 pleegkinderen tegelijkertijd

Het woord 'pleegdochter' gebruikt ze eigenlijk bijna niet, zegt ze. "Ik heb eigenlijk altijd over 'onze dochter'. Ze woont al bij ons thuis sinds ze tien maanden oud is."
Op het hoogtepunt heeft Jagt wel eens negen kinderen tegelijkertijd in huis gehad. "Vaak ook broertjes en zusjes van elkaar. Het is echt zo mooi om te doen. God heeft mij het talent gegeven om voor kinderen in de shit te zorgen."
'Het is mijn roeping'

Pleegkinderen wachten op zorg

Woensdag 1 november is de aftrap van de Week van de pleegzorg, een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor het pleegouderschap en pleegouders ook in het zonnetje worden gezet. Nog steeds is er veel behoefte aan extra pleeggezinnen, blijkt uit cijfers van Pleegzorg Nederland.
In 2022 waren er in heel Nederland 16.608 pleeggezinnen voor de opvang van 21.705 pleegkinderen. In 2022 zijn 1.712 nieuwe pleegouders geaccepteerd maar ook 2.228 pleegouders gestopt. En dat was te merken: op 31 december 2022 wachtten nog 561 kinderen op een pleeggezin.
Truus hoopt daarom dat andere mensen het stokje over zullen nemen. "Het is heel hard nodig."