Rivierengebied

Vreugdevuur in Hedel om nieuw 'oorlogsgebied' te voorkomen

Uitgebrande auto's in Hedel tijdens de jaarwisseling.
Uitgebrande auto's in Hedel tijdens de jaarwisseling. © Meesters Multimedia
HEDEL - Hulpdiensten werden bekogeld met zwaar vuurwerk en auto's en caravans gingen in vlammen op. Een groep van zo'n honderd raddraaiers ging tijdens de jaarwisseling compleet los in het centrum van Hedel. Bewoners spraken van een 'oorlogsgebied' en de lokale politiek eiste een stevige aanpak. Maar hoe voorkom je dat het dit jaar weer misgaat in het dorp?
Binnen de gemeente zijn inmiddels allerlei plannen en initiatieven bedacht om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen. Zo wordt tijdens de komende jaarwisseling een groot vreugdevuur aangestoken in Hedel. En als het aan de gemeente ligt, blijft het daar niet bij. Ze dringt er bij de lokale gemeenschap op aan om met nog meer plannen voor activiteiten te komen.
Uitgangspunt is volgens waarnemend burgemeester Jaco Geurts in een brief aan de gemeenteraad dat een herhaling van voorgaande jaren niet wordt geaccepteerd.

Aanzienlijke schade

In de westelijke Betuwe is het al jaren onrustig tijdens oud en nieuw, met de rellen in Hedel als triest dieptepunt. Er werd volop met zwaar en verboden vuurwerk gegooid en de schade door de vernielingen en brandstichtingen was aanzienlijk.
Uit onderzoeken bleek dat de incidenten niet alleen door jongeren uit de regio waren veroorzaakt. Volgens de gemeente is een aantal vernielers van vorig jaar in beeld. Met politie en justitie wordt besproken hoe deze personen voor 31 december aangepakt zullen worden.

Camera's en voorlichting

In Hedel worden ook andere tijdelijke camera's opgehangen. De cameramasten van vorig jaar werden tijdens de rellen allemaal vernield. Dit jaar gaat de gemeente een steviger systeem gebruiken. De camera's worden gebruikt in aanloop naar, tijdens en (kort) na de jaarwisseling.
De gemeente start in de komende maand een campagne op onder meer scholen. Voorlichting moet ervoor zorgen dat jongeren zich bewust worden van wat ze aanrichten en wat de gevolgen kunnen zijn als ze veroordeeld zouden worden.
Daarnaast gaat Maasdriel in samenwerking met Meld Misdaad Anoniem inwoners meer voorlichting geven over hoe ze anoniem wangedrag, overlast en criminaliteit kunnen melden. Want alleen als mensen informatie delen, kunnen overlastveroorzakers aangepakt worden, aldus de gemeente.