Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Dit zeggen de partijen over wonen

Kijken naar een huis bij een makelaar.
Kijken naar een huis bij een makelaar. © ANP
ARNHEM - Hoelang moet jij wachten op een huis? Kun je wel genoeg lenen voor een hypotheek? Wil je wonen in je eigen dorp? Moeten ouderen verhuizen naar kleinere woningen zodat de doorstroming wordt bevorderd? Zoveel vragen over de huizenmarkt die helemaal op slot zit.

Het Rijk moet gemeente kunnen dwingen meer huizen te bouwen

Helemaal mee eens: D66, PVV, NSC, SP, 50PLUS
Mee eens: CDA, BBB, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, VVD
Neutraal: ChristenUnie,Volt
Niet mee eens: JA21, SGP
Helemaal niet mee eens: Forum voor Democratie
SP heeft een standpunt dat iedereen eigenlijk wel kent: de huren moeten omlaag en het verkopen van sociale huurwoningen wordt verboden. Bij alle grote nieuwbouwprojecten zijn er eisen voor de bouw van betaalbare huurwoningen.
GroenLinks-PvdA pleit voor een woningbouwfonds: daarmee wil de partij zorgen voor een forse toename in de bouw van betaalbare en duurzame huur- en koopwoningen. "De ambitie is dat er jaarlijks 100.000 woningen bijkomen. Daarom willen we een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening met doorzettingsmacht."

Verhuisbonus voor alleenstaande ouderen

"We gaan onverminderd door met de afspraken voor de bouw van bijna een miljoen woningen tot en met 2030, waarvan twee derde betaalbaar en met focus op starters, gezinnen en ouderen", zegt het CDA.
Ouderenpartij 50PLUS wil de doorstroming bevorderen door het invoeren van een verhuisbonus voor alleenstaande senioren die samen een huishouden gaan vormen. Ook komt er een verhuisbonus voor iedereen die een sociale huurwoning opgeeft of vanuit een sociale huurwoning gaat samenwonen.
Voor rechtse partijen gaan koopwoningen boven sociale huur. Sociale huurwoningen mogen minder worden gebouwd als daardoor meer koopwoningen verrijzen, zeggen JA21, FvD, CDA, SGP en VVD.
"We geven woningcorporaties de opdracht ook woningen met een huur van 750 tot 1000 euro te bouwen. Lokaal kunnen gemeenten eisen stellen, zodat deze woningen ook echt voor de middeninkomens beschikbaar blijven", stelt D66.
Dit artikel is gebaseerd op basis van standpunten van partijen in verkiezingsprogramma's en zoals die staan in Kieskompas.