Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Dit zeggen de partijen over asiel en migratie

Oekraïners bij de ingang van de opvanglocatie in legerplaats Harskamp.
Oekraïners bij de ingang van de opvanglocatie in legerplaats Harskamp. © ANP
ARNHEM - Is Nederland vol? Moeten we wel of geen migranten toelaten? En moeten we onderscheid maken tussen iemand die vlucht voor oorlog en iemand die hier wil werken? Dit zeggen de partijen over asiel en migratie aan de hand van hun programma's en de stelling van Kieskompas.

Nederland moet minder asielzoekers opvangen

Helemaal mee eens: Forum voor Democratie, PVV, BBB, VVD, JA21
Mee eens: SGP, NSC, CDA
Neutraal: SP
Niet mee eens: D66, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA
Helemaal niet mee eens: Partij voor de Dieren, Volt
NSC gooit alle migratie op een hoop en komt dan met een richtgetal: maximaal 50.000 migranten per jaar. "Dit aantal omvat dus zowel arbeids-, studie-, asiel- als gezinsmigratie. Hiermee zal de totale omvang van de bevolking rond 2050 onder de 20 miljoen blijven."
BBB wil een asielquotum van 15.000 asielzoekers. "In meerdere dorpen van ons land werden mensen geterroriseerd door overlastgevende veiligelanders. BBB heeft dit anders voor ogen. BBB wil de asielinstroom drastisch beperken, de huizen weer eerlijk verdelen en de asielprocedures aan de buitengrenzen van de EU laten doorlopen."

'Laat asielzoekers kiezen'

Volt stelt voor dat mensen die asiel aanvragen in de EU zelf het land kunnen kiezen waar ze de aanvraag willen indienen. De partij wil af van de Dublinverordening. Die regelt dat het land waar een vluchteling voor het eerst asiel aanvraagt verantwoordelijk is voor die persoon.
"Voor vluchtelingen, in het bijzonder kinderen, die werkelijk in nood verkeren bieden wij altijd hulp en bescherming", zegt het CDA.
Vluchtelingen hebben recht op een veilig onderkomen, zegt SP. "We voelen de plicht om landen in de buurt van conflictgebieden die hun opvang organiseren beter te steunen. Als vluchtelingen niet veilig in de eigen regio kunnen worden opgevangen nemen we ze op in de EU, tot ze veilig kunnen terugkeren."
Dit artikel is gebaseerd op basis van standpunten van partijen in verkiezingsprogramma's en zoals die staan in Kieskompas.