Gelderland

Geen idee wat je moet stemmen? Kieskompas biedt hulp

Op 22 november mogen we weer naar de stembus.
Op 22 november mogen we weer naar de stembus. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De keuze is reuze. Bepaal dan maar eens je stem. De Tweede Kamerverkiezingen op 22 november lijken spannender te worden dan ooit. Maar welke partij komt nu echt op voor wat jij belangrijk vindt? Daarbij kun je nu de hulp inschakelen van het Kieskompas. En die heeft dit keer een regionaal tintje.
Aan de hand van dertig stellingen die door Kieskompas zijn geformuleerd, kun je zien welke partij het dichts bij je opvattingen staat. In samenwerking met Omroep Gelderland zijn daar ook nog enkele stellingen aan toegevoegd die het Kieskompas een regionaal tintje geven.
Dee stellingen zijn voorgelegd aan in totaal achttien partijen. Dat zijn partijen die bij de vorige verkiezingen een zetel behaalden of een zetel peilen bij twee van de drie peilingbureaus in Nederland.
Zo gaan de stellingen onder meer over de woningmarkt, kernenergie en migratie, maar zoomt het kompas ook in op thema's die juist in Gelderland meer leven dan op andere plekken. Neem bijvoorbeeld de wolf, waarbij je erachter kunt komen welke partijen het dier willen beschermen en welke partijen juist van de beschermde status van de wolf af willen.

Ook speciale Gelderse stellingen

Specifiek voor Gelderland is uitgezocht hoe partijen denken over het fileknelpunt A2 tussen Deil en Vught. Moet die worden verbreed met extra rijstroken, ook al verdwijnt hierdoor de natuur? Maar ook de aanvliegroutes voor Lelystad Airport komen ter sprake. De komst van dat vliegveld is ook in onze provincie al jaren een heet hangijzer, omdat tegenstanders juist op de Veluwe veel overlast verwachten door het vliegverkeer.
Een stapje dichter bij je uiteindelijk stem komen? Vul het Kieskompas hier of onderaan de pagina in.

Tweede Kamerverkiezingen bij Omroep Gelderland
Naast het Kieskompas helpen we je met ons verkiezingsplatform GLD Stemt bij het maken van je keuze. Hier vind je alle relevante info over de verkiezingen vanuit Gelders perspectief. Wie zijn de Gelderse kandidaat-Kamerleden, wat drijft ze en waar staan de partijen in de belangrijkste vraagstukken voor Gelderland?

Vanaf maandag 6 november beginnen we ook met de verkiezingsreeks 'Het Stemlokaal'. Presentatoren Annemieke Schakelaar en Rik Kapitein ontvangen daar de hoogste Gelderse kandidaten van twaalf verschillende partijen. Elke maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag tot de verkiezingen komt er om 17.45 uur een nieuwe aflevering op TV en op YouTube.

Daarnaast ontvangt Frank van Dijk samen met sidekick Gerwin Peelen tijdens Goedemorgen Gelderland van maandag t/m vrijdag de Gelderse topkandidaten een uur lang op Radio Gelderland, tussen 08.00 en 09.00 uur.