Noord-Veluwe

Tbs voor Epenaar (27) na poging doodslag

De rechtbank in Zutphen.
De rechtbank in Zutphen. © Omroep Gelderland
EPE - Een 27-jarige man uit Epe is veroordeeld voor poging tot doodslag. Hij ging de vriend van zijn moeder te lijf met een mes.
In januari van dit jaar pakte de man een mes uit de keukenla en viel daarmee de vriend van zijn moeder aan. Er volgde een worsteling tussen de man en de vriend. Het slachtoffer liep daarbij steekwonden op, waaronder één in zijn hals.
De aanvaller verkeerde in een psychose en verklaarde dat hij dacht dat het slachtoffer een pistool pakte en hem wilde neerschieten. Maar er is nooit een pistool in huis gevonden. Zo meldt mediapartner RTV Nunspeet.

Verslaafd

De rechtbank acht de man schuldig aan poging tot doodslag. Het steken met het mes had namelijk tot de dood kunnen leiden, bijvoorbeeld als de man het slachtoffer in zijn halsslagader had geraakt.
Volgens een psychiater en een psycholoog lijdt de man aan schizofrenie. Daarnaast is hij verslaafd aan verdovende middelen. De steekpartij kan hem volgens de rechtbank niet worden aangerekend, omdat hij onder invloed van zijn stoornissen handelde.

Leed

De rechtbank legt hem daarom geen straf op, maar wel een tbs-maatregel met dwangverpleging. Want het gevaar voor herhaling is groot, en de problematiek van de man is hardnekkig. Hij moet daarom langdurig en intensief behandeld worden voordat hij verantwoord kan terugkeren in de maatschappij.
Hij moet tevens een schadevergoeding van 1000 euro betalen aan het slachtoffer voor het toegebrachte psychische leed.