Arnhem en omstreken / Achterhoek

Storm op komst: 'Het wordt flink onstuimig'

Het blijft regenen, zoals hier in Buurmalsen.
Het blijft regenen, zoals hier in Buurmalsen. © Ab Donker
ARNHEM - Het Rivierengebied krijgt donderdag te maken met flink onstuimig weer. Tiel of Culemborg moeten rekening houden met windstoten van 75 kilometer per uur, zo meldt Weerplaza.
Het KNMI waarschuwt dat storm Ciarán deze donderdag voor overlast kan zorgen in Gelderland. De storm is tussen 10.00 uur en 15.00 op zijn hevigst en kan voor zware windstoten zorgen, meldt het KNMI.

Onstuimig in Rivierengebied

Weerman Johnny Willemsen van Weerplaza schetst een preciezer beeld van wat de gevolgen van storm Ciarán donderdag voor de provincie Gelderland zijn: "De dag start met wat regen en dan trekt de wind verder aan. De wind wordt vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6. Maar ook heel vlagerig."
Maar de verschillen zijn groot in onze provincie: "Daarbij scheelt het nogal of je in het westen van de provincie zit of in het oosten. In de Achterhoek zal het best wel meevallen. Maar in het Rivierengebied, in Tiel of Culemborg, daar wordt het flink onstuimig met zware windstoten ook van 75 kilometer per uur, of iets meer."

Fietsen tegen de wind in

De vlagerige wind ga je wel overal merken als je op de fiets zit: "Maar het wordt geen noodweer. In ieder geval niet in Gelderland', aldus Willemsen. Hij heeft ook wel wat beter weer te melden: "Het weerbeeld verder overdag is een afwisseling van zon en een paar buien. Dus het is best wel vaak zonnig. Het wordt opnieuw zo'n 14 graden."

Bijzondere wind

Willemsen beaamt dat het uitzonderlijk is dat het zware weer uit het zuiden komt: "Dat heeft echt met die storm Ciarán te maken, hoe die koerst. Die gaat eerst in het Kanaal, dus het noordwesten van Frankrijk, en het zuiden van Engeland. En dan trekt ie over Engeland heen en houdt zich redelijk westelijk op de Noordzee. Dus hij komt niet heel dichtbij. Maar hij is wel heel krachtig. Daardoor krijgen we er toch flink wat van mee."
En wie nog met de veerboot naar Engeland wil? Die kans wordt klein, want de weerman denkt dat die veerboten niet gaan varen: "Ik denk dat die aan wal gaan. Midden op het Kanaal komt het tot windkracht 12. Windstoten gaan tot 160 of 170 kilometer per uur. Dat is echt heel veel."