Stedendriehoek / Achterhoek

Dit zijn de rijkste Gelderlanders in de Quote 500

Marcel Boekhoorn nam eerder dit jaar het Vierdaagselied op.
Marcel Boekhoorn nam eerder dit jaar het Vierdaagselied op. © Broer van den Boom
LOCHEM - De 500 rijkste Nederlanders zijn dit jaar volgens de nieuwste editie van de Quote 500 weer rijker geworden. Het totale vermogen van de rijkste Nederlanders nam met 4,7 procent toe tot bijna 241 miljard euro, een recordbedrag. Nederland telt 51 miljardairs, ook dat waren er nooit eerder zo veel. Zoals gebruikelijk voert Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken de lijst van rijkste Nederlanders aan. Maar waar staan de Gelderlanders?
Johann Kaemingk (65) vinden we al op de achtste plek. Quote 500 schat het vermogen van de beurshandelaar uit Lochem op 2,9 miljard euro. Als je 24/7 werkt, dan is dat een salaris van 150.000 euro per uur. Kaemingk stortte volgens het blad in mei van dit jaar 50.000 euro in de kas van het CDA.
Een half miljard minder dan Kaemingk heeft NEC-suikeroom Marcel Boekhoorn uit Bennekom. Daarmee staat hij op plek 11 in de Quote 500. Boekhoorn (64) heeft investeringsmaatschappij Ramphastos, maar daar stopte hij dit jaar. "Ik ben alleen nog aandeelhouder, dus ik kan geen handtekening meer zetten, maar bij grote beslissingen overleggen ze natuurlijk wel met mij."

'Het is afgelopen jaar goed gegaan'

Boekhoorn haalt nog geregeld het nieuws met zijn hobby's Ouwehands Dierenpark en voetbalclub NEC. Over de 2,4 miljard euro die Boekhoorn in bezit zou hebben, zegt hij: "Laat ik het zo zeggen, het is afgelopen jaar goed gegaan."
Hans Melchers uit Vorden staat op de plek waar Boekhoorn verleden jaar nog stond: 13. Hij heeft 2,3 miljard euro op de bank, aldus Quote. Melchers is al 85 en dus op leeftijd. De redactie van Quote kreeg de Vordenaar niet te pakken voor een toelichting. De brievenbus van zijn directeur en woordvoerder lijkt dit jaar dichtgekit, schrijft het blad. Melchers vermogen daalde in vergelijking met 2022 met 11,5 procent.
Andere Gelderlanders dan, een greep:
Op 37: Albert ten Brinke uit Varsseveld zag zijn vermogen stijgen met 18 procent naar 1,3 miljard euro. Een toelichting krijgt Quote niet. Hij benadrukt niet te willen meewerken. Maar Ten Brinke stond wel een interview toe aan het Familiebedrijvenboek van accountants- en adviesketen BDO. Hij zei daarin onder meer over zijn bouwbedrijven: "Winst komt niet zomaar uit de lucht vallen. Medewerkers krijgen vervolgens heel veel vrijheid om hun werk naar eigen inzicht in te vullen. We hebben projectleiders van 27 jaar oud die verantwoordelijk zijn voor projecten van 30 miljoen euro."

Superbatterijen

Op 130: Kees Koolen (Vorden) tikt bijna 400 miljoen euro aan. Hij verdiende goed aan investeringen in Booking.com en Uber. Hij richt zich nu op de energietransitie, door te investeren in superbatterijen. Wellicht komen die nog eens in rallyauto's terecht, want Koolen doet jaarlijks mee aan de Dakar Rally.
Op 155: Karin (64) en Edith (54) Obelink uit Winterswijk hebben 345 miljoen euro in de spreekwoordelijke campingkluis liggen. Op een mooie dag struikel je bij hun kampeerhal bijna over de Duitse kentekens, want niet alleen kampeerliefhebbers uit de Achterhoek komen naar Obelink voor een tent, luchtbed, luifel, tafel of gasfles voor de barbecue.
Op 156: Ingrid Pon (77) uit Nijkerk zag haar vermogen een beetje dalen. Net als de zussen Obelink is haar vermogen 345 miljoen euro. Haar in 2014 overleden man Mijndert begon zijn loopbaan als producent van wijn, nadat hij in 1990 afscheid had genomen als bestuursvoorzitter van het familiebedrijf Pon, auto-importeur. Bodegas Salentein ligt op 1100 meter hoogte aan de voet van het Andesgebergte in Argentinië en heeft drie wijngaarden: San Pablo, La Pampa en El Oasis. De Ponwijn moet je niet zoeken in de supermarkt.