Noord-Veluwe

Zo houdt Vierhouten het verhaal van het Verscholen Dorp levend

Dick van Hemmen bij het monument
Dick van Hemmen bij het monument © Omroep Gelderland
VIERHOUTEN - Vierhouten herdenkt deze dinsdag dat 79 jaar geleden het Verscholen Dorp door de Duitsers werd ontdekt. Het kostte acht van de 87 onderduikers het leven. Een nieuw initiatief moet het verhaal levend houden.
Drie nagebouwde hutten en een monument met namen, getuigen van wat zich ooit in de bossen van Vierhouten afspeelde. In die bossen bevond zich het zogenoemde Verscholen Dorp.
In de Tweede Wereldoorlog werd het tussen februari 1943 en oktober 1944 bewoond door 80 tot 100 onderduikers. Daaronder waren vluchtelingen uit het doorgangskamp in Amersfoort, jonge mannen van de arbeidsinzet, joodse families en gestrande piloten.

Ongelukkige ontdekking

"Het heet 'Verscholen Dorp'. Maar er werd eten naartoe gebracht. Er waren allerlei voorzieningen. Dus heel veel mensen uit deze regio wisten natuurlijk wel van het bestaan van die hutten", vertelt Dick van Hemmen van de Stichting Het Verscholen Dorp.
"Vanuit Nunspeet en Vierhouten moesten de mensen natuurlijk ook geholpen worden. Probeer je voor te stellen: 80 tot 100 mensen. In een periode waarin schaarste was. Waarin het allemaal heel ingewikkeld was en het heel stiekem moest gebeuren. En dat is heel lang goed gegaan, dankzij de inzet van heel veel mensen", gaat hij verder.
Wat daar is gebeurd, is tot op de dag van vandaag hartverscheurend
Dick van Hemmen, Stichting Het Verscholen Dorp
Tot op die onfortuinlijke dag eind oktober 1944 de hutten werden ontdekt. "Er zijn eigenlijk allerlei verhalen. Dus ik hou het erop dat door een ongelukkige samenloop van omstandigheden mensen gezien zijn. En toen is er eigenlijk een soort alarmbelletje gaan rinkelen, hier klopt iets niet. En toen werden er acht opgepakt. En die zijn uiteindelijk gefusilleerd", vertelt Hemmen.

Verhaal vertellen voor de jeugd

Met het verstrijken van de tijd zijn er steeds minder mensen die het verhaal over het Verscholen Dorp nog kunnen doorvertellen. Tegelijkertijd blijken jongeren steeds meer interesse te hebben in het verhaal. Daarom wordt vandaag een stripverhaal over een jonge bewoner van het Verscholen Dorp gepresenteerd. De strip sluit aan bij een project dat sinds een paar jaar in het basisonderwijs wordt uitgevoerd.

Sobere herdenking

Deze dinsdagochtend is de herdenking van de acht onderduikers die toen werden gefusilleerd. Dat gebeurt bij het monument, door het voorlezen van hun namen, vertelt Hemmen.
"Wij doen dat heel sober, maar het is toch een heel indrukwekkend moment. Vooral als je je probeert voor te stellen wat deze mensen is overkomen. Wat daar gebeurd is. En het verhaal van een knul van zes jaar, die als laatste nota bene is gefusilleerd, dat is tot op de dag van vandaag hartverscheurend."