Rivierengebied

Kinderen schrikken van heksen en wolven: ‘Wist niet dat het echt is gebeurd'

Kinderen griezelen en maken plezier tijdens de Nacht van het Archief.
Kinderen griezelen en maken plezier tijdens de Nacht van het Archief. © Omroep Gelderland
TIEL - Spoken, bloeddorstige wolven, heksen en een dodelijke ziekte. Het normaal gesproken voor kinderen serene Regionaal Archief Rivierenland, is tijdens een griezelige Halloween spooktocht een en al spanning en sensatie.
"We hebben een heks gezien die gearresteerd werd en een boerderij waar het over spoken ging. Het was heel leuk en soms een beetje spannend, vooral toen de heks ons aan het einde een beetje weg ging slaan", vertelt de 8-jarige Tobias. Ook op Jalety (9) heeft het verhaal van de heks de meeste indruk gemaakt. "Ik vond het spannend dat ze echt vertelde hoe ze vermoord werd."
Esmee (9) heeft verkleed als horrorbruid deelgenomen aan de spooktocht in Tiel. "Ik vond het leuk. Het is cool versierd met al die lampen en spinnenwebben, maar echt eng vond ik het niet. Alleen bij de heks was ik even bang.”
Deze heks maakt grote indruk op de kinderen.
Deze heks maakt grote indruk op de kinderen. © Omroep Gelderland

‘Heel leuk en soms spannend’

Maandagavond kwamen meer dan 200 kinderen en ouders naar het Regionaal Archief Rivierenland voor de tweede editie van de Nacht van het Archief. De spooktocht stond naast heksen in het teken van de wolvenjacht, angstaanjagende spoken en de ziekte cholera. Dat laatste vond de 10-jarige Djylano het engst. "Ik vond het heel leuk en soms spannend, vooral met die vrouw die ziek was en niet meer beter kon worden."
Hij vond de avond ook leerzaam. "Van sommige dingen wist ik niet dat het echt gebeurd is. Bijvoorbeeld dat met de heks, dat vind ik best wel raar."

‘Geschiedenis is niet saai’

Tijdens de spooktocht werden rondom de vier thema’s toneelstukjes opgevoerd. Het Regionaal Archief Rivierenland wil hiermee meer bereiken dan alleen kinderen gezellig een avondje laten griezelen. "We hopen dat de kinderen die hier vanavond komen het gevoel krijgen dat geschiedenis niet iets saais is wat je alleen maar uit een boekje op school leert. Maar dat je ook zelf op onderzoek kan uitgaan”, vertelt Tanja Kusters.
Ze hoopt ook de kinderen enthousiast te maken om vaker naar het archief te komen. “We willen ze laten zien wat je hier allemaal kan doen en ontdekken, dat er heel veel te vinden is bij het archief en dat je hier op een leuke manier kan leren.”