Arnhem en omstreken / Achterhoek
Mogelijke premiers 'verliefd' in Arnhem

ARNHEM - Na de verkiezingen zou een van beide zomaar eens minister-president kunnen zijn: Pieter Omtzigt (NSC) en Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA). Maandagavond gingen zij met elkaar in debat in het Arnhemse Luxor Live. Knetterend vuurwerk leverde dat niet op. Het was eerder een verliefd stel in de wittebroodsweken.
"Is dit een huwelijk in wording en ben ik nu in feite de ambtenaar van de burgerlijke stand?", vroeg journaliste Diana Matroos die het debat leidde zich bij de start al af. "Een huwelijk in de politiek duurt nooit langer dan vier jaar. Dat laatste was er bovendien een met zijn vieren en zeer ongelukkig", reageert Omtzigt gevat. Bijzonder is dit debat in elk geval wel, constateert Matroos. Niet eerder organiseerden twee partijen zelf op deze manier hun eigen lijsttrekkersdebat in aanloop naar verkiezingen.
'Zie dat huwelijk komen'
Vervolgens mogen beide heren zeven minuten lang betogen over onderwerpen als goed bestuur en bestaanszekerheid, voor de ander mag reageren. Nadat Omtzigt zijn tijd heeft volgepraat over goed bestuur kan Timmermans 'niets ontdekken waar hij het echt mee oneens is'. "Ik zie dat huwelijk toch komen", reageert Matroos. Een aantal verschillen komen wel naar voren. Bijvoorbeeld over kerncentrales: Omtzigt wil ze wel, Timmermans niet.
Weet de kiezer na vanavond wel wat er nu eigenlijk te kiezen valt? "Jullie willen toch ook niet altijd maar ruziënde politici zien", antwoordt Timmermans na afloop tegenover Omroep Gelderland. "Het doet toch wel eens deugd om een debat op inhoud te hebben en niet alleen maar gekissebis te zien de hele avond."
Een debat tussen twee mensen die dat op inhoud voeren, vind ik een verademing
Is het niet een probleem dat partijen nu zelf dit initiatief nemen en de organisatie van het debat dus niet in handen is van onafhankelijke media? "Het kan me helemaal niet schelen wie het organiseert. Als u het wilt organiseren, ook prima", stelt Timmermans. "Maar een debat tussen twee mensen die dat op inhoud voeren, vind ik een verademing en een bijdrage aan de vernieuwing van de Nederlandse politiek. Onafhankelijk media kunnen dat ook organiseren, maar dan moeten ze het wel doen en dat hebben ze niet gedaan."
'Tijd voor ingewikkelde dingen'
Naast dit debat doet hij ook mee bij RTL, NOS en SBS, somt Omtzigt op. "Er is dus geen enkel probleem om bij de media in debat te gaan. Ook hier sta ik u nu voor de camera te woord. Maar we vonden dit leuk, ook naar onze beide achterbannen toe. Soms is het gewoon handig om iets meer tijd te nemen voor standpunten, omdat het gewoon best ingewikkelde dingen zijn die je de komende twintig jaar moet gaan doen."
Arnhem was voor Omtzigt als locatie een logische keuze. "De een woont in Overijssel en de ander in Limburg. Dus dan ontmoet je elkaar in Gelderland." Bovendien wordt veel politiek vaak in de randstad georganiseerd, ziet Omtzigt. "Dus is het goed om ook bijvoorbeeld hier een keer wat te organiseren."
Beloftes voor Gelderland
Sowieso kan Gelderland ook na de verkiezingen het nodige van hem verwachten, belooft Omtzigt. "In ons verkiezingsprogramma zie je dat wij bij elk onderwerp letten op wat er buiten de randstad gebeurt. We willen bijvoorbeeld normen dat je binnen 45 minuten op je mbo of vmbo moet kunnen zijn. Zo'n maatregel heeft meer effect buiten de randstad waar de scholen al dichter op elkaar staan. Ook willen wij de streekziekenhuizen openhouden. Dat heeft weer gevolgen voor de Achterhoek."
Maar ook bij Timmermans is 'de provincie' in goede handen, betoogt hij. "Jongen, ik kom zelf uit de provincie. In Arnhem ben ik laatst nog geweest. Heb met COC Midden-Gelderland gesproken en ben bij de Intratuin geweest waar 90 procent van de mensen een steuntje in de rug krijgt bij het doen van hun werk. Arnhem vind ik een geweldige stad. Ik ben veel in de regio. Die is voor mij thuis."
Kijk hier het hele debat terug: