Gelderse Vallei

Boer of minister? Leerlingen denken na over toekomst

Word ik minister of toch liever boer?
Word ik minister of toch liever boer? © Omroep Gelderland
LUNTEREN - Wil ik minister worden of misschien toch liever boer? Tijdens de beroependag kunnen basisschoolleerlingen alvast proeven aan wat ze later willen worden. Op de christelijke basisschool CNS De Triangel in Lunteren konden leerlingen zelf vragen stellen, hoe het is om boer te zijn. Een melkveehouder en niemand minder dan de demissionaire minister van Landbouw beantwoorden hun vragen.
'Hoeveel boeren heeft u al geholpen?', vraagt Mirthe Jansen van de Triangel aan demissionair minister Piet Adema van Landbouw. Een scherpe vraag, maar Lunteren ligt midden in het boerenland op de Veluwe en het is dan ook niet verwonderlijk dat de leerlingen van groep 7 en 8 van De Triangel weten wat er momenteel in agrarisch Nederland speelt.

Zijn er straks nog boeren?

"Denken jullie dat er nog boeren in de toekomst zijn?", luidt dan ook de volgende vraag van de leerlingen. "We hebben een hele lijst vragen voor de boer en de minister", zegt leerling Julia van Dreven. Haar belangrijkste vraag aan de minister van landbouw luidt: "Is er ook kritiek op uw werk en alles wat u hebt gedaan?"
"Heel veel mensen zijn het er niet mee eens en die zullen vast wel boos zijn en gaan protesteren en zo. Ik wou ook weten hoe hij daar over dacht." Belangrijk om te weten natuurlijk, want ze twijfelt er nog over of ze minister van Landbouw moet worden, of boer.
"Mijn oom en tante zijn ook boer en daar help ik ook heel vaak mee en dan ga ik kijken bij de kalfjes en dat vind ik wel heel leuk." Boer zijn is heel leuk, maar minister lijkt haar ook wel wat. "Heel leuk, heel spannend, dan ga je in de kamer staan en dan moet je antwoorden geven. De minister zei ook dat hij daar wel nachten van wakker lag en zo. Dat snap ik ook wel want je maakt een hele grote keuze. En die keuze blijft gewoon voor altijd staan."
Na afloop volgt er een groot applaus voor de boer en de minister.