Gelderland

'Het ziet er beroerd uit als we onze eigen boontjes moeten doppen'

'Het ziet er beroerd uit als we onze eigen boontjes moeten doppen'
'Het ziet er beroerd uit als we onze eigen boontjes moeten doppen'
WAGENINGEN - Volgens het Voedingscentrum zijn ze onmisbaar in een gezond eetpatroon; peulvruchten. Maar toch zien we in Gelderland weinig velden met kapucijners, kikkererwten, linzen en bonen. Volgens het CBS hebben we welgeteld drie hectare aan bonenvelden staan. Maar is dit genoeg om alle twee miljoen inwoners van Gelderland te voorzien van hun wekelijkse portie boontjes.
Als we naar het Gelderse platteland kijken, is er op dit moment geen overschot aan bonenboeren. Jan Steverink uit Silvolde is een van de weinige boeren die meerdere soorten bonen teelt. Hij kiest bewust voor de oude rassen. “ Ik teel de Friese bruine boon, de Friese Reade Krobbe, de Friese Wout Boon en de Noord-Hollandse Witte Boon. Het gaat namelijk om de smaak. Deze oude rassen hebben net iets meer smaak dan die moderne gecultiveerde rassen.”
Bonen van eigen Gelderse bodem krijgen, is op dit moment dus wel een uitdaging in Gelderland. Toch zijn er ook boeren die toekomst zien in de peulvruchten. Zo ook akkerbouwer André Jurrius uit Randwijk. Hij is in Nederland één van de koplopers wat betreft het verbouwen van Lupine. Een peulvrucht die bij veel consumenten nog onbekend is.
Vroeger werd de plant wel veel gebruikt in Nederland als grondverbeteraar. Maar volgens Jurrius is lupine juist zeer geschikt voor humane consumptie. “Het grootste voordeel van de boon is eigenlijk het hoge eiwitgehalte met de juiste aminozuren verhoudingen. En dat evenaart geen enkele andere peulvrucht in Nederland. Wel een sojaboon, maar die is vrij lastig te telen in Nederland.”

Waarom zijn peulvruchten eigenlijk zo belangrijk voor ons? Deze voedingsdeskundige legt het uit:

Of Gelderland in de toekomst wel een 'bonenprovincie' wordt, is volgens Pieter de Wolf van de Wageningen Universiteit nog maar de vraag. “Je ziet in Nederland dat we andere dingen telen die beter passen bij ons klimaat en meer opleveren voor de boer. En we zitten natuurlijk gewoon in een grote Europese markt zonder handelsgrenzen. Dus als je hier als handelaar of verwerker van bonen in Nederland zit, dan kun je kiezen of je ze uit Frankrijk, Duitsland of Nederland haalt, maar dan is de kwaliteit in Frankrijk of Duitsland nog beter en het is vaak goedkoper.”

In 'Boerend Hart' gaan Esther Stegeman en Frank Oosterwegel opnieuw de boer op en zoeken uit of we ons in Gelderland van ons eigen voedsel kunnen voorzien. Kunnen de Gelderse boeren alles produceren wat we volgens de schijf van vijf moeten eten? En is er dan voldoende van voor alle 2 miljoen Gelderlanders?

Kijk hier de uitzending Boerend Hart over Peulvruchten terug:

Boerend Hart - Welke peulvruchten groeien er in Gelderland?