Noord-Veluwe / Arnhem en omstreken

Meer dan honderd elektrische fietsen gestolen

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. © Pixabay
ERMELO - Twee mannen worden verdacht 155 elektrische fietsen te hebben gestolen en doorverkocht. Het duo, een man van 35 jaar uit Ermelo en een van 37 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, stond hiervoor maandag voor de rechter.
De mannen liepen tegen de lamp, omdat er een lokfiets werd gestolen op station Ermelo. De politie had die daar neergezet, omdat er plotseling opvallend veel fietsen werden gestolen in de omgeving van het Veluwse dorp.
De auto, waarin de gestolen lokfiets werd vervoerd, werd gevolgd en leidde naar een loods die gehuurd werd door de 35-jarige verdachte. Daar werden gestolen fietsen aangetroffen. De 37-jarige man die de auto bestuurde zou de fietsen hebben gestolen met behulp van een Poolse sleutel.
Deze verdachte was maandag niet op de zitting. Hij was, volgens zijn advocaat, bang opgepakt te worden voor andere zaken waarin hij verdachte is.

Onderzoek 'Springbok'

De politie begint met onderzoek 'Springbok'. Er wordt uiteindelijk een aantal verdachten aangehouden, waaronder de verdachte uit Ermelo. Ze zouden tussen 6 november 2018 en 16 september 2020 door heel het land 155 elektrische fietsen hebben gestolen en doorverkocht.
De 37-jarige verdachte zou de fietsen hebben geleverd en de verdachte uit Ermelo zou ze van een nieuw framenummer en een nieuw slot hebben voorzien en hebben doorverkocht. Hij heeft bekend dat hij rond de 40 fietsen heeft verhandeld. Meer niet.
De Ermeloër is open over hoe het zo ver heeft kunnen komen. Via de fietsenhandel waar hij jarenlang in werkte, kwam hij in contact met zijn medeverdachte.
"Ik had een keer accu's nodig en kwam toen via Marktplaats in contact met hem. Daarna gebeurde dat nog een paar keer. Ik kwam in een grijs gebied terecht, want ik wist eigenlijk wel waar die accu's vandaan kwamen. Toen hij voorstelde hele fietsen te gaan doen, ben ik voor de verleiding bezweken."

Foto's en Telegram

De verdachte vindt dat hem de 155 fietsen niet aangerekend kunnen worden. Volgens hem zijn de foto's van framenummers die op zijn mobiele telefoon zijn gevonden niet door hem gemaakt. Maar zijn ze via een Telegram-groep op zijn telefoon terechtgekomen.
De rechtbank wil precies weten hoe het zit met de foto's en heeft de zaak eind van de middag aangehouden voor nader onderzoek. Wanneer de zaak weer voor moet komen is niet bekend, waarschijnlijk pas volgend jaar.