Rivierengebied

Matthijs doet unieke vondst in tuin: 'Hij stinkt enorm'

IJZENDOORN - Matthijs Hazeleger wist niet wat hij zag in zijn voortuin in IJzendoorn. Een bijzondere zwam dook vanuit het niets op in zijn bamboestruik. "Het is een rode traliestinkzwam, daarvan zijn er niet zoveel in Nederland."
Is het koraal of kinderspeelgoed? Nee, dat is het niet. De zwam komt uit een soort witte champignon. Op een gegeven moment schiet hij zichzelf open en komt er een rood koraalachtig dradenmengsel uit. "En hij stinkt enorm", benadrukt Matthijs. Een beetje naar rot vlees.
Dat de zwam zo vies ruikt, heeft ook nut zegt Hazeleger. "Vliegen komen daarop af, die houden daarvan. Daardoor worden de sporen verspreid en zo blijft de schimmel in leven", legt hij uit. Ondanks de stank is de eigenaar er heel erg blij mee. "Ik ben best trots, ik wist het ook niet en in één keer was-ie daar. De stank overleef ik wel."

Tweede in Gelderland

De traliestinkzwam, ook wel Clathrus ruber genoemd, komt zeer zelden voor in Nederland. Volgens de website Waarnemingen.nl is dit de tweede in Gelderland in bijna twee jaar tijd. De zwam komt vooral voor rondom de Middellandse Zee omdat het klimaat daar een stuk gunstiger is.
Steeds vaker rukt de zwam ook op naar het noorden vanwege klimaatverandering. Vaak komt de zwam uit op plekken waar de bodem rijk is aan mineralen. Bij Hazeleger kwam de zwam uit in een stuk bamboe.
Kijk naar een reportage:
Deze unieke paddenstoel ruikt 'naar verrot vlees'