Noord-Veluwe

Brrrr, het winterzwemseizoen is begonnen

Winterzwemmen is ontzettend populair.
Winterzwemmen is ontzettend populair. © Omroep Gelderland
ERMELO - Het is volop herfst en een duik in open water is niet het eerste waar je waarschijnlijk zin in hebt. Maar een groep fanatieke zwemmers denkt daar heel anders over: voor hen begon zondag het winterzwemseizoen.
Koud of niet, de fanatiekelingen liggen tot en met maart bijna elke dag in het water. Afgelopen weekend gebeurde dat bij Strand Horst in Ermelo, onder leiding van Iris van Aurich. Deze Ermelose is een echte ijszwemmer en regerend wereldkampioen op de 50 en 100 meter schoolslag.

Blij gevoel

Maar wat is er zo leuk aan om bij lage temperaturen in open water te duiken? Aurich legt het uit: "Je overwint wat, want je moet toch die kou in, en daarna heb je een heel blij gevoel. Het geeft gewoon een kick."
Ze benadrukt dat niks moet. "Iedereen luistert naar zijn eigen lichaam. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je onderkoeld raakt."
Kijk naar een reportage:
Het ijskoude water in!

Tips voor winterzwemmen

  • Een goede warming up is superbelangrijk. Denk daarbij aan een stukje hardlopen en oefeningen als jumping jacks en push ups.
  • Meet de watertemperatuur. Die bepaalt hoelang je in het water kunt blijven.
  • Blijf niet te lang in het koude water. Je lichaam krijgt er een flinke optater van. Zelfs ervaren winterzwemmers nemen hooguit twee tot drie keer per week een frisse duik.
  • Ga niet alleen het koude water in. Als je met een grotere groep gaat, spreek dan af wie op wie let.
  • Kies een plek uit waar je makkelijk het water in en uit kan lopen. Dus liever niet een plek met een trappetje.
  • Tot slot, winterzwemmen kun je het beste opbouwen en daarom is het raadzaam om in september te beginnen.